ABD merkezli Goldman Sachs tarafından hazırlanan raporda, yapay zekanın ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birinin yerini alabileceği belirtilirken, ancak aynı zamanda yeni işler ve üretkenlik patlaması oluşturarak küresel olarak üretilen mal ve hizmetlerin toplamının değerini yıllık değerini yüzde 7 oranında artırabileceği de kaydediliyor. 

Raporda ayrıca, insan emeğinden ayırt edilemeyen içerik oluşturabilen üretken yapay zeka "büyük bir ilerleme" olarak nitelendiriliyor.

HUKUK ALANINDA YÜZDE 44 OTOMATİKLEŞME

Rapor, yapay zeka etkisinin farklı sektörler arasında değişeceğini belirtiyor. İdari görevlerin yüzde 46'sı ve hukuk sektöründeki işlerin yüzde 44'ü otomatikleştirilebilir, ancak inşaatta yalnızca yüzde 6 ve bakımda yüzde 4 olacağı aktarılıyor. 

‘GAZETECİLERİN İŞİ ZOR’

BBC’ye konuşan Oxford Üniversitesi’nden Carl Benedikt Frey, "Emin olduğum tek şey, üretken yapay zekanın kaç işin yerini alacağını bilmenin hiçbir yolu olmadığıdır. Örneğin, ChatGPT'nin yaptığı, ortalama yazma becerisine sahip daha fazla kişinin deneme ve makale üretmesine izin vermek. Bu nedenle gazeteciler, bu tür işlere olan talepte çok önemli bir artış görmezsek, ücretleri aşağı çekecek olan daha fazla rekabetle karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı. 

İSTİHDAMDA YARA AÇABİLİR

Raporun aktardığı bir araştırmaya göre, işçilerin yüzde 60'ı 1940'ta olmayan mesleklerde çalışıyor. Ancak diğer araştırmalar, 1980'lerden beri teknolojik değişimin istihdam yarattığından daha hızlı bir şekilde işçileri yerinden ettiğini öne sürüyor. Rapora göre, üretken yapay zeka önceki bilgi teknolojisi ilerlemeleri gibi olursa, yakın vadede istihdamı azaltabilir.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER