CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Cumhur İttfakı'nın 'yeni anayasa' çalışması için dikkat çeken tespitlerde bulundu.

İşte Toprak'ın açıklamaları:

*Mecliste anayasayı referanduma götürecek sayısal güce sahip olmayan iktidar ortakları, uzlaşı arayışı yerine bu yeni gündem ile kendileri için bir ‘siyasi nefes’ arayışıyla tükenişlerini yavaşlatma planı yapıyor.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan 128 maddelik yeni sivil anayasa taslağının hazır olduğunu belirterek, iktidar ittifakının ortağı MHP’nin 100 madde olduğu açıklanan ancak içeriği meçhul taslağını da dikkate alarak ortak bir anayasa metni çıkartmak istediklerini ifade etti. 

*Türkiye’nin koalisyonlarla idare edilemediğini öne süren Erdoğan, Türkiye’nin çok partili sistemde ‘huzur bulamadığını’ belirterek tek partili tek adam sistemi özlemini ve parti devleti planını itiraf etti.

*Yönetimde sürat ve istikrar vaadiyle yaptıkları anayasa değişikliği sonrasında geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin (CHS) hızla çöküşüne bizzat kendisi tanık olurken, çok yakındığı koalisyon hükümeti de fiilen yürürlükte!

*Üstelik MHP desteği olmaksızın adım atamayan, hiçbir yasayı geçirme olanağı olmayan iktidar, iki partili de değil, BBP ve TBMM dışından da Vatan partisi ile birlikte dört partili bir koalisyon.

*CHS etiketli bu koalisyonun ülkeyi yönetme becerisini hızla yitirdiği, dinamizmini kaybettiği, dörtlü koalisyon içi pazarlıklarla bir ileri-iki geri gittiği ortada iken şimdi tüm bu açmazların üzerini örtebilmek için yeni sivil anayasa önerisiyle acizliğin gizlenmesine çalışılıyor. 

*Nitekim yeni sivil anayasa konusunda bu güç kaybı ve MHP frenini aşmaktaki zafiyet daha da belirginleşti.

*MHP Lideri 100 maddelik içeriği belirsiz anayasa taslağının ana planını ve temel ilkelerini peşinen açıklayarak AK Parti’ye ve CB Erdoğan’a yön verip, yolu çizerek sınırları belirledi ve kendisine mahkûm konuma getirdi. 

*Öne çıkan bir başka detay ise CB Erdoğan’ın yeni sivil anayasa tarifine bir de ‘yerli ve milli anayasa’ nitelemesini ilave etmesi ve yerli-milli olmayanlarla anayasa taslağı pazarlığı yapmayacaklarını söylemesi!

*Koalisyonlardan yakınırken kendi yaptıkları anayasa değişikliğiyle ‘dört benzemez’ koalisyonuna mecbur kalan CB Erdoğan, çok partili parlamenter sistemden de şikâyetçi. 

*Tek parti devletinde tek muktedir olma özleminde. Parlamenter sistemin mazi olduğunu söylüyor. O zaman yeni sivil anayasa diyerek ülkenin gerçek gündemini örtmeye çalışarak, milleti oyalamasınlar.