Rekabet Kurulu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ'nin, distribütörlerinin satış fiyatlarını belirlemek ve bölge/müşteri kısıtlamalarıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiği iddialarını araştırdığı soruşturmayı tamamladı.

Kurul, dosyanın 15.02.2024 tarihindeki değerlendirmesi sonucunda; Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ'nin 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiğine ve buna dayanarak teşebbüse idari para cezası verilmesine karar verdi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ'nin, distribütörlerinin satış fiyatlarını belirleme ve bölge/müşteri kısıtlamaları uygulayarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiği;

Bahsi geçen uygulamaların, 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği kapsamında değerlendirilemeyeceği ve bireysel muafiyet tanınamayacağı;

Bu sebeple, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ'ye 16. madde üçüncü fıkra (b) bendi, ikinci fıkra ve üçüncü fıkra (a) bendi uyarınca 2022 yılı gelirinin belirli bir oranı olan takriben 346.911.505,44-TL idari para cezası verilmesine, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yoluna başvurma hakkının tanınmasına OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir."