Yuan, ABD doları karşısında değer kaybederken son yılların en kötü yılını yaşıyor. Zayıf bir para birimi yatırımcıları korkutarak finansal piyasalardaki belirsizliği körüklüyor. Merkez bankasının ekonomiye para pompalamasını da zorlaştırıyor.

Tüm bunlar, Başkan Xi Jinping için risklerin özellikle yüksek olduğu bir zamanda gerçekleşiyor. Liderin, 16 Ekim'de başlayacak olan Komünist Parti Kongresi'nde üçüncü dönemini güvence altına alması bekleniyor.

SIFIR COVİD-19 POLİTİKASI ORTALIĞI KASIP KAVURUYOR

Shenzhen ve Tianjin gibi üretim merkezleri de dahil olmak üzere birçok şehirde yaşanan Covid-19 salgınları, sektörler genelinde ekonomik faaliyete zarar veriyor.İnsanlar ayrıca yiyecek ve içecek, perakende veya turizm gibi şeylere para harcamıyor ve bu da büyük hizmetleri baskı altına alıyor.

YÖNETİM DESTEK OLMUYOR

Pekin devreye girerek ağustos ayında küçük işletmeleri, altyapıyı ve gayrimenkulü artırmak için 1 trilyon yuanlık (203 milyar dolar) planını açıkladı.Ancak yetkililer, büyüme hedeflerini karşılamak ve istihdam yaratmak için harcamaları tetiklemek için çok daha fazlasını yapabilir.Bu, altyapıya daha fazla yatırım yapmayı, ev alıcıları, emlak geliştiricileri ve yerel yönetim için borçlanma koşullarını kolaylaştırmayı ve haneler için vergi indirimlerini içeriyor.

ÇİN'İN EMLAK PİYASASI KRİZDE

Zayıf gayrimenkul faaliyeti ve konut sektöründeki olumsuz havabüyümeyi yavaşlattı.Bu, ekonomiyi sert bir şekilde vurdu çünkü buna katkıda bulunan mülk ve diğer endüstriler, Çin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) üçte birini oluşturuyor.Ev alıcıları, bitmemiş binalara ipotek ödemeyi reddediyor ve bazıları evlerinin tamamlanacağından şüphe ediyor. Yeni evlere olan talep azaldı ve bu, inşaatta kullanılan emtia ithalatına olan ihtiyacı azalttı.

Pekin'in emlak piyasasını destekleme çabalarına rağmen, düzinelerce şehirde ev fiyatları bu yıl yüzde 20'den fazla düştü.Emlak geliştiricileri baskı altındayken, analistler, yetkililerin emlak piyasasında güveni yeniden tesis etmek için çok daha fazlasını yapması gerekebileceğini söylüyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İŞLERİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİYOR

Aşırı hava koşulları Çin'in endüstrileri üzerinde kalıcı bir etki yaratmaya başlıyor.Şiddetli bir sıcak hava dalgası ve ardından bir kuraklık, Ağustos ayında güneybatıdaki Sichuan eyaletini ve orta kuşaktaki Chongqing şehrini vurdu.İklimlendirme talebi hızla artınca, neredeyse tamamen hidroelektrik enerjiye dayanan bölgedeki elektrik şebekesini alt üst etti.

iPhone üreticisi Foxconn ve Tesla gibi büyük üreticiler de dahil olmak üzere fabrikalar, çalışma saatlerini azaltmak veya fabrikalarını tamamen kapatmak zorunda kaldı.

ÇİN'İN TEKNOLOJİ DEVLERİ YATIRIMCILARINI KAYBEDİYOR

Çin'in teknoloji devleri üzerindeki devlet baskısı sektörü zorluyor. Tencent ve Alibaba, son çeyrekte gelirlerindedüşüş bildirdiler. Tencent'in karı yüzde 50 düşerken, Alibaba'nın net geliri yarıya düştü.16 ila 24 yaş arasındaki her beş kişiden birinin işsiz olduğu bir iş krizine ek olarak, 10 binlerce genç işçi işini kaybetti. Bu, uzun vadede Çin'in üretkenliğine ve büyümesine zarar verebilir.

Yatırımcılar ayrıca Pekin'de bir değişim seziyorlar. Çin'in en başarılı özel şirketlerinden bazıları, Başkan Xi'nin iktidar üzerindeki hakimiyeti arttıkça daha fazla inceleme altına alındı.Devlete ait şirketler kazanıyor gibi görünürken, yabancı yatırımcılar masadan parayı çekiyor.