İki günlük ziyareti sırasında Xi Jinping, Ukrayna işgalinden neredeyse hiç bahsetmezken, Çin'in "tarafsız bir pozisyona" sahip olduğunu söyledi. Ayrıca, Xi Jinping'in barışçıl rol oynama çabalarının sonuç verdiğine dair işaret yoktu, ancak Putin'in Ukrayna'daki savaşına doğrudan destek teklifinde de bulunmadı.

‘100 YILDIR OLMAYAN DEĞİŞİKLER VAR’

Rusya’dan ayrılırken Çin lideri, Putin'e hitaben, "Şimdi 100 yıldır olmayan değişiklikler var. Birlikte olduğumuzda bu değişiklikleri yönlendiriyoruz" dedi. Putin, "Kabul ediyorum" dedi ve Xi, "Kendine iyi bak sevgili dostum, lütfen" yanıtını verdi.

Xi-Putin görüşmesi hakkında yorum yapan Beyaz Saray, Çin'in tutumunun tarafsız olmadığını söyledi ve Pekin'i, savaşı sonlandırması için Rusya'ya baskı yapmaya çağırdı.

‘ÇOK KUTUPLU DÜNYA DÜZENİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Çin tarafından yapılan açıklamada, "İki lider, bu ilişkinin ikili kapsamın çok ötesine geçtiği ve küresel manzara ve insanlığın geleceği için kritik önem kazandığı görüşünü paylaştılar" denildi.

Kremlin'in web sitesinde yayınlanan bir açıklamada ise, "BM'nin merkezi rolüne, Güvenlik Konseyi'ne, uluslararası hukuka, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine dayanması gereken daha adil ve demokratik çok kutuplu bir dünya düzeninin kurulması için dayanışma içinde çalışıyoruz" dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER