General Li Shangfu, Pekin'de düzenlenen Ulusal Halk Kongresi'nde oybirliğiyle ulusal savunma bakanı ve Çin'in kabine üyesine eşdeğer bir eyalet meclis üyesi olarak atandı.

DİPLOMATLAR YAKINDAN İZLİYOR

Çin'in yeni savunma bakanı olarak atanan Li Shangfu, ülke ordusunun modernizasyon çabalarının kıdemli bir üyesi olarak görülürken, diplomatlar, Li'nin Çin sistemi içindeki yeni görevinin büyük ölçüde diplomatik ve törensel olarak görülmesine rağmen, atamanın yeni bakanın geçmişi nedeniyle yakından izlendiğini söylüyor.

Görev süresi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ağustos ayında Tayvan'a yaptığı ziyarete Pekin'in öfkeyle tepki vermesiyle bozulan askeri diyaloğu ve iletişimi yeniden tesis etmeye çalışmasıyla başlıyor. 

RUS EKİPMANLARI YAPTIRIMLA GELDİ

Daha önce, Çin'in yönetim savunma organı olan Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) Ekipman Geliştirme Departmanı başkanlığına atanırken, ABD yaptırımları da bu dönemde başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2018'de Rusya'nın ana silah ihracatçısından 2017'de 10 Su-35 savaş uçağı ve S-400 karadan havaya füze sistemiyle ilgili ekipman satın alınması nedeniyle uygulanan yaptırımlarda yer aldı. 

PENTAGON’DAN İLK YORUM

Bazı güvenlik akademisyenleri, yaptırımların ikili ilişkilere potansiyel bir karmaşıklık eklediğini ve Çin'in askeri liderliğine avantaj sağlayabileceğini belirtiyor. Geçen hafta Li'nin yaklaşan yükselişi sorulduğunda, Pentagon Sözcüsü Marty Meiners, ABD ordusunun Çin ordusundaki değişiklikler hakkında yorum yapamayacağını, ancak Çin ordusuyla iletişimi sürdürmek istediklerinde net olduklarını söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER