Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, önceki Rusya desteğinden kopmadan savaşla ilgili endişelerini dile getirdiler.

ABD'li yetkililer, suçu Rusya'ya yüklemek için hala nihai bildiri için bastırırken, taslak, "çoğu üyenin Ukrayna'daki savaşı şiddetle kınadığını" belirten bir dil içeriyor ve "savaşın muazzam sorunlara neden olduğunu ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiğini" vurguluyor.

Zirvenin ev sahibi Endonezya, G20'nin bir güvenlik forumu olmadığını ve iyi bilinen pozisyonların tekrarlanmasının küresel borç ve pandemi sonrası toparlanma gibi konularda ilerlemeyi engelleyeceğini savunarak savaşa yapılan atıfları minimumda tutmaya çalışıyor.

cin rusya ve hindistan liderleri

İŞGALDEN BU YANA İLK

Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen zirve, Moskova'nın "özel askeri operasyon" olarak tanımladığı Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ilk kez G20 liderleri bir araya geliyor. Savaş ve küresel enflasyon, gıda ve enerji güvenliği konusundaki endişeler toplantıya gölge düşürdü.

Xi, konuşmasında, gıda ve enerjinin “silahlaştırılmasına” karşı uyarıda bulunarak, her koşulda nükleer savaşa karşı olduğunu ekleyerek, Rusya'nın Ukrayna'da taktik nükleer silah kullanma tehdidini gölgede bıraktı. Xi, "Gıda ve enerji sorunlarının siyasallaştırılmasına, araçlaştırılmasına ve silah haline getirilmesine kesinlikle karşı çıkmalıyız" dedi.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI: ZAMANI GELDİ

Modi, Birleşmiş Milletler'in çok taraflı bir kurum olarak başarısız olduğunu kabul etmenin gerekli olduğunu söyledi ve çözüm bulması için G20'ye daha fazla baskı yaptı. Ateşkesin ve diplomasinin ön plana çıkmasının zamanının geldiğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER