Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Pekin'de gazetecilere verdiği demeçte, "ABD ve Japonya'yı Soğuk Savaş zihniyetini ve ideolojik önyargıyı terk etmeye, hayali düşmanlar yaratmayı bırakmaya ve Asya-Pasifik'te yeni bir Soğuk Savaş'ın tohumlarını ekmeye çalışmayı bırakmaya çağırıyoruz" dedi.

ORTAK AÇIKLAMAYA YANIT

Wang'ın açıklaması, ABD-Japonya Güvenlik Danışma Komitesi'nin yeni yayınlanan ve Washington ile Tokyo arasındaki ittifakı "bölgesel barış, güvenlik ve refahın mihenk taşı" olarak ilan eden ortak açıklamasına yanıt olarak geldi.

Belge, Çin'in "Hint-Pasifik bölgesi ve ötesindeki en büyük stratejik meydan okuma" olduğunu belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ve Savunma Bakanı Yasukazu Hamada tarafından imzalandı.

‘KASITLI GÜÇ KULLANMA BAHANESİ’

Ancak Wang'a göre, ABD ve Japonya bunun yerine askeri yığınak yapmak ve kasıtlı güç kullanmak için “bahaneler” buluyor ve bölünme yaratıyor. Wang gazetecilere verdiği   demeçte, "Kurallara dayalı uluslararası düzeni sürdürdüklerini iddia ediyorlar, ancak yaptıkları  şey uluslararası hukuku ve ilişkileri yöneten temel normları ayaklar altına almak ve diğer ülkelerin iç işlerine kaba bir şekilde müdahale etmek" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER