Qin, Pekin'de ABD Büyükelçisi Nicholas Burns ile yaptığı görüşmede, özellikle ABD'nin Tayvan sorununu ele alış biçimini düzeltmesi ve "tek Çin" ilkesinin içini boşaltmaya son vermesi gerektiğini vurguladı.

TAYVAN İLİŞKİLERİ GERİYOR

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişki, geçen yıl o zamanki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin demokratik olarak yönetilen Tayvan'a resmi bir ziyarette bulunmasıyla dibe vurdu ve adayı kendi toprağı olarak gören Çin'i kızdırdı. Buna cevaben Pekin, ABD ile orduları arasındaki biri de dahil olmak üzere resmi iletişim kanallarını kesti.

İki süper güç arasındaki gerilim, kasım ayında ABD ve Çinli liderler Joe Biden ve Xi Jinping'in Endonezya'daki bir G20 zirvesinde bir araya gelip daha sık diyalog sözü vermeleriyle hafifledi.

‘ÇİN’LE ABD ARASINDAKİ KAZAYI ÖNLEYELİM’

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Qin, Burns'e "ABD'nin o zamandan beri bir dizi hatalı sözü ve eylemi, Çin-ABD ilişkilerinin güçlüklerle kazanılmış olumlu ivmesini baltaladı. İki tarafın mutabık kaldığı diyalog ve işbirliği gündemi sekteye uğramış ve iki ülke ilişkileri bir kez daha soğuk buzla karşılaşmıştır" dedi.  

Qin ayrıca, "Birinci öncelik, Çin-ABD ilişkilerini istikrara kavuşturmak, aşağı yönlü bir sarmaldan kaçınmak ve Çin ile ABD arasında herhangi bir kazayı önlemektir" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER