Dünya Bankası, Harvard Kennedy School, AidData ve Kiel Institute for the World'den araştırmacıların hazırladığı rapora göre, özellikle altyapı ihtiyaçlarına harcanan 240 milyar dolarlık kredinin neredeyse yüzde 80'i 2016 ile 2021 yılları arasında Arjantin, Moğolistan ve Pakistan gibi orta sınıf ülkelere yapıldı. 

Çin, gelişmekte olan ülkelerde altyapı inşa etmek için yüz milyarlarca dolar borç verdi, ancak birçok proje beklenen finansal temettüleri ödeyemediği için 2016'dan bu yana borç verme yavaşladı.

‘ÇİN KENDİSİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN…’

Çalışmanın yazarlarından Carmen Reinhart, "Pekin nihayetinde kendi bankalarını kurtarmaya çalışıyor. Bu nedenle uluslararası kurtarma kredisi gibi riskli bir işe girdi" dedi. Araştırmaya göre, Çin'in borç sıkıntısı içindeki ülkelere verdiği krediler, borç verme portföyü 2010'da yüzde 5'in altındayken, 2022'de yüzde 60'a yükseldi.

Arjantin 111,8 milyar dolarla en fazla krediyi alırken, onu 48,5 milyar dolarla Pakistan ve 15,6 milyar dolarla Mısır izledi. Rapora göre, kurtarma kredileri, Çin bankalarının bilançoları üzerinde oluşturdukları risk nedeniyle, kredilerinin beşte dördünü oluşturan orta gelirli ülkelerde yoğunlaşırken, düşük gelirli ülkelere ödemesiz dönemler ve vade uzatmaları sunuluyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER