Çin nüfusu, teşvik edici tüm politikalara rağmen yıllardır düşüyor. Geçtiğimiz günlerde ‘dünyanın en kalabalık ülkesi’ unvanını da kaptıran neredeyse 2 milyarlık ülkede yetkililer, yaşlılık nedeniyle ekonomik sistemin çökmesinden endişeleniyor. 

YATIRIMCILARIN ‘GENİŞLEME FIRSATI’

İngiltere merkezli Reuters haber ajansında yayınlanan habere göre, danışmanlar, hükümet yetkililerine tüp bebek tedavisinin bekar kadınlara uygulanmasını önerdi. Bu tedavinin ülke çapında serbestleştirilmesi, sınırlı doğurganlık hizmetlerini zorlayarak halihazırda dünyanın en büyük pazarında doğurganlık tedavisi için daha fazla talebi ortaya çıkarabilirken, sektördeki bazı yatırımcılar genişleme fırsatı görüyor.

Onay bekleyen INVO Bioscience'ın Asya Pasifik İş Geliştirme Direktörü Yve Lyppens, "Çin politikasını bekar kadınların çocuk sahibi olmasına izin verecek şekilde değiştirirse, bu tüp bebek tedavisi talebinde artışa neden olabilir. Ancak ani bir artış olursa Çin daha da büyük bir kapasite sorunu yaşar" dedi. 

YETKİLİLER SORUNU KABUL EDİYOR

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), tüp bebek tedavisine erişimin serbestleştirilmesiyle ilgili yorum talebine yanıt vermedi, ancak daha önce birçok genç kadının evlenme ve çocuk sahibi olma planlarını ertelediğini kabul etti ve eğitim ve çocuk yetiştirmenin yüksek maliyetlerinin azalan evlilik oranlarına katkıda bulunduğunu kaydetti. 

Sichuan bölgesindeki NHC, Reuters'in devlet hastanelerindeki tüm kadınlara tüp bebek tedavisi sunup sunmayacağına ilişkin sorularını yanıtlamazken, şubat ayında değişiklikleri açıkladığında, "uzun vadeli ve dengeli nüfus gelişimini teşvik etmeyi" hedeflediklerini söyledi.

Şangay ve Guangdong eyaleti de evli olmayan kadınların çocuklarını kaydettirmesine izin verdi, ancak bekar kadınlara yönelik tüp bebek hizmetleri yasak kalmaya devam ediyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER