Zengin ülkeler, böyle bir fona ihtiyaç olup olmadığını ve nasıl işleyeceğini belirlemenin zaman alacağını savunarak bu talebe direniyorlardı. Ancak Cop27 iklim zirvesinde, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa Birliği adına bir kayıp ve zarar fonu kurmayı kabul edecek bir teklif sundu. Timmermans, bu zirvede bir fon kurulmasının temel taleplerinden biri olduğu gelişmekte olan ülkelerden oluşan G77 grubunu dinlediğini söyledi.

ıklım

Kayıp ve hasar, aşırı hava koşullarının yoksul ülkelerin fiziksel ve sosyal altyapısı üzerindeki tahribatını ve iklimle ilgili felaketlerden sonra kurtarma ve yeniden yapılanma için gereken finansmanı ifade eder.

‘G77 ÜLKELERİ BU FONA BAĞLI’

Timmermans, “Fon konusunda isteksizdik, fon sahibi olmak bizim fikrimiz değildi. Benim isteksizliğim, tecrübelerime dayanarak, bir fonun kurulmasının zaman alacağını ve doldurulmasının daha fazla zaman alacağını bilmemdi, halbuki elimizde mevcut enstrümanlar var. İklim finansmanı için mevcut araçlarla daha hızlı hareket edebileceğimize gerçekten inanıyorum. Ancak G77’nin bu fona bağlı olması nedeniyle anlaştık” dedi. Fon tek başına değil, örneğin çok taraflı kalkınma bankalarının reformunu içeren bir çözüm mozaiğinin parçası olarak faaliyet gösterecek.

Timmermans, “Buna paralel olarak Avrupa Birliği, Paris Anlaşması'ndaki 1.5 derecelik hedefle uyumlu emisyon kesintileri ve 2025 yılına kadar küresel emisyonların zirveye çıkması için güncellenmiş emisyon planları hakkında daha güçlü hükümler ile emisyonları kesme konusunda daha fazla hırs istiyor” dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER