NATO’nun kurucu üyelerinden biri olan Danimarka, 1990'ların başında Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra askeri yeteneklerini azaltarak topraklarını savunma ve NATO taahhütlerini yerine getirme konusundaki büyük eksikliklerini kabul etti.

Ancak Ukrayna krizine yanıt olarak, geçen yıl savunma ve güvenlik harcamalarını kalıcı olarak 2030'un sonuna kadar gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2'sine çıkarma taahhüdünde bulunarak 10 yıl içinde savunmaya 143 milyar kronluk (21 milyar dolar) yatırım yapılacağını duyurdu. 

‘TALEPLERİ KARŞILAYABİLMELİYİZ’

Danimarka Savunma Bakanı Yardımcısı Troels Lund Poulsen, "NATO ve müttefiklerinin ülkemize yönelik talep ve beklentilerini büyük ölçüde karşılayabilmeliyiz. Bu, sorumluluk payımızı kaldırmak için silahlı kuvvetlerimize büyük yatırımlar yapılmasını gerektiriyor" dedi. 

Danimarka şu anda savunma için yılda yaklaşık 27 milyar kron harcıyor, ancak bunu önümüzdeki yıl 6,9 milyar kronluk bir artışla başlayarak 2033 yılına kadar kademeli olarak 19,2 milyar krona (2,8 milyar dolar) kadar artıracak.

Ayrıca, önümüzdeki beş yıl içinde Ukrayna'ya 21,9 milyar kron askeri yardım tahsis ediyor ve bu, Danimarka'nın toplam savunma harcamalarını bu yıl ve gelecek yıl GSYİH'nın yüzde 2'sine çıkaracak. Ancak hükümet, ülkenin NATO'nun hedefine ancak 2030'da kalıcı olarak ulaşacağını bildirdi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER