Son yılların 'trend' kelimesi haline gelen enflasyon, bir türlü gündemimizden düşmüyor. Halk hayat pahalılığından yakınırken, artan giderlerle nasıl başa çıkacağının yollarını arıyor. Enflasyon nedir, nasıl mücadele edilir, nasıl bir planlama gereklidir soruları Polemik TV'de yanıt buldu.

Stratejik Planlama Müdürü Necmi Tarık, Polemik TV'den Aykut Metehan'ın konuğu oldu. Ekonomiyi, enflasyonu ve nasıl mücadele edilmesi gerektiğini ele alan Tarık, hayat pahalılığına da değindi.

'TANE İLE DOMATES ALINIYOR'

"İnsanlar artık domatesi tane ile alır duruma geldi. Benim bildiğim domates kilo ile alınırdı. Bunun temel sebebi enflasyondur. Alım gücünün düşmesidir. 

'UYGUN ZAMANDA UYGUN POZİSYONU ALMAK ZORUNDAYIZ'

"İnsanlar zaman içerisinde ekonomik değişimlere maruz kalıyorlar. Bunlar karşısında da uygun pozisyonu, uygun zamanda almak gerekiyor. Bu pozisyonu doğru zamanda alamayınca kişi kendi ihtiyaçlarını karşılayamamak durumunda kalıyor"

'HANEHALKI BİR MİKTAR 'EKONOMİ UZMANI' OLMAK ZORUNDA'

"Kişinin kendi ihtiyaçlarının karşılayamaması durumunda kalmamak için hanehalkı bir miktar ekonomi bilmeli ve bunu yönetmeli. Bu yönetim için de bütçe denen kavram büyük önem arz ediyor. Bu bütçeyi yönetmek için de gelir-gider dengesini iyi kurmak gerekiyor"

GELİR-GİDER DENGESİ NASIL KURULUR?

"Bütçe yapmak çok önemlidir. Hanehalkı bütçesini yapmalı. Geliri ve gideri arasında sıkışan 'ihtiyaçlarını' bir düzene sokması gerekiyor"

'NE KADAR ZENGİNİZ?'

"Zenginlik rakamla, miktarlarla ölçülebilir bir şey değildir. Ben zenginliği şöyle tanımlıyorum; Kişinin, kendisinin ve bakmakla yükümlülüğü olduğu bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için bir ömür boyu çalışmak zorunda olmamasıdır"