Selattin Demirtaş, Kasım 2016'dan beri Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Tutukluluğuna dair 'hak ihlali' kararı da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs'ta iktidar olması halinde 'Demirtaş'ı serbest bırakacağını' söylediğini savunmuştu.

'BÜYÜK BİR YALAN...'

Avukatları aracılığıyla Erdoğan'a sosyal medya hesabından yanıt veren Demirtaş, "Merhabalar. Şu seçim ortamında belki çok da önemli değil ama büyük bir yalanı, iftirayı, ahlaksızlığı, adaletsizliği bilmeyen kalmasın diye dört mahkeme kararı paylaşacağım" ifadesini kullandı.

'ERDOĞAN ANAYASAYI TANIMIYOR'

Demirtaş, kendisinin kimseden tahliye talebinin olmadığını belirterek 'Kılıçdaroğlu'nun hakkındaki mahkeme kararlarının uygulanacağını' söylediğini ifade etti. HDP'li siyasetçi, "Erdoğan ise mahkeme kararlarını da yasayı da Anayasa’yı da tanımadığını ilan etti. Şimdi çok net, şu dört örneğe bakalım" diyerek mahkeme kararlarını sıraladı.

Demirtaş şunları yazdı: "Hakkımdaki ilk tahliye kararı (altta), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İkinci Daire tarafından 2018’de verildi. Erdoğan "AİHM'in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz" dedi, karar uygulanmadı.

'AYNI SUÇLAMALARLA İKİNCİ DEFA TUTUKLANDIM'

Hakkımdaki ikinci tahliye kararı, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2019’da verildi. Erdoğan kararı tanımadı, karar uygulanmadı ve aynı suçlamalarla ikinci defa tutuklandım.

'ERDOĞAN KARARI UYGULAMADI'

Hakkımdaki üçüncü karar, Anayasa Mahkemesi tarafından verildi. Mahkeme, uzun tutukluluğum nedeniyle “ihlal” kararı verdi. Erdoğan kararı tanımadı, karar uygulanmadı.

'BUNLARI BIRAKAMAYIZ'

Hakkımdaki dördüncü tahliye kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi BÜYÜK DAİRE tarafından 2021’de verildi. Erdoğan yine kararı tanımadı, “Bunları bırakamayız” dedi ve bu karar da uygulanmadı.