Merkez üssü Kahramanmaraş olup 11 ilde ağır yıkımlara neden olan 6 Şubat depreminin üzerinden 19 ay geçmesine karşın bölgedeki sıkıntılar sürüyor. Barınma, sağlık, temiz su ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlara olan erişimin kısıtlı olduğu bölgede halk, yaşadığı travmayla baş başa.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), önceki gün 6 Şubat Afet Bölgesi Mevcut Durum Değerlendirmesi ve Gelişim Önerileri Raporu’nu yayımladı.

TBMM'de, İsrail saldırılarının görüşüleceği kapalı oturum başladı TBMM'de, İsrail saldırılarının görüşüleceği kapalı oturum başladı

Cumhuriyet'ten Eylül Barut'un haberine göre, bölgenin ve yurttaşların sıkıntılarının incelendiği kapsamlı raporda, bölgede travmaya bağlı gelişen ruhsal sıkıntılar ve buna bağlı olarak antidepresan kullanımının arttığı kaydedildi. Raporda, özellikle gençlerde görülen bu tespite ilişkin “Deprem sonrasında gençlerde antidepresan kullanım oranı artmış, bu artış özellikle lise düzeyindeki gençler arasında yoğunlaşmıştır. Gençler hem kendi gelecekleri hem de şehirlerin geleceği konusunda umut taşımadıklarından dolayı ihtiyaçlarını karşılayamama, muhatap bulamama ve istihdam sorunlarıyla karşılaşmaktadırlar” ifadeleri yer aldı. 

BÖLGEDE EN ÇOK ARTAN SUÇ UYUŞTURUCU

Rapora göre, ülke genelinde son yıllarda artış gösteren uyuşturucu madde kullanımı da deprem illerinde arttı. Metinde, “Deprem sonrası ortaya çıkan en ciddi sorunlardan biri bağımlılık ve madde kullanımı olarak öne çıkmaktadır. Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması, toplumun sosyal yapısını bozmakta ve güvenlik sorunlarını artırmaktadır” ifadesi kullanıldı. Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan 2023 Adalet İstatistikleri’nde de uyuşturucu artışının izleri görüldü. Bu verilere göre ceza mahkemelerinde seçilen on suç türüne göre yıl içinde açılan dosya sayısı artış oranları incelendiğinde 2023 yılında bir önceki yıla göre en fazla artışın sırasıyla dolandırıcılık, kasten öldürme, yağma ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suç türlerinde olduğu tespit edildi.

Daha eski verilerle karşılaştırıldığında ise 2015 yılından bu yana en çok artan suçların birinci sırasında uyuşturucu kullanımı bulunuyor. Cumhuriyet başsavcılıklarında seçilen on suç türüne göre çıkan dosyaların gelen dosyalara oranı da incelendi. Bu tabloya göre, “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturu veya uyarıcı madde kullanmak” suçu kapsamında açılan dosyaların oranı 2015 yılında yüzde 41’ken, 2023’te yüzde 43,4’e çıktı.