Kahramanmaraş merkezli 45 bini aşın yurttaşımızın hayatını kaybettiği, binlerce depremzedenin mağdur olduğu ve 11 ilde büyük yıkımın yaşandığı depremlerin üstünden 21 gün geçti. Artçı sarsıntıların 2 yıl boyunca devam edeceği tahmin edilirken 164 binden fazla binanın yıkıldığı tespit edildi. Üçüncü günde kentlerin bir yıl içinde yeniden inşasını taahhüt eden hükümet, ikinci haftada sözleşme imzalamaya başladı. Kalyon, Kuzu Grup, Optimal gibi iktidara yakın dokuz şirket yüklenici firma, altı şirket ise müellif firma olarak belirlendi.

Uzmanların "zemin etüdü yapılmadan" ve "artçı depremler sürerken acele yapılacak" inşaatlara tepki gösterdi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Bu konutların nerelere kurulacağına yönelik gerekli jeolojik, jeofizik etütlerini yapmadan alelacele başlanması yanlış... Diğer projeler gibi bunun da bir rant hamlesi ve seçimlere yönelik bir hamle olarak değerlendiriyorum” dedi. 

Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter, “Şu anda zaten planlama süreci yok. Sadece konutlara ilişkin proje yürüyor. Kanunlar ve yönetmeliklerle ortaya konulmuş gereklilikler bile dışlanmış durumda” diye konuştu. 

'HÜKÜMET BU KONUDA ACELE EDİYOR'

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise “Hükümet bu konuda acele ediyor. Son derece sakıncalı bir politika veya deprem sonrası yol haritası” dedi.

Erdoğan, 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı Kahramanmaraş ziyaretinde; “Sadece mart ayı içinde 11 ilimizde 200 bin konutun inşası için ilk adımı atıyoruz” dedi. 

TOPLAMDA 23 MİLYON 426 BİN METREKARE

ANKA Haber Ajansı, iktidarın depremin 18. gününde hazırlanan yeniden yapılaşma planlarına ulaştı. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER)'nin Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberine göre; 5 ilde toplamda 23 milyon 426 bin metrekare alan yeni proje alanı olarak belirlendi.

17 BİN 250 KONUT

Maraş projesi olarak; Kahramanmaraşta toplamda 4 milyon 9 bin metrekare alan üzerinde 17bin 250 adet konut yapımı için Kalyon, NKY ve Ant yapıya verildi.

Malatya projesi ise 8 milyon 600 bin metrekare alan üzerinde 30 bin daireden oluşurken bu yapılar için anlaşılan firmalar Kuzu Grup, Ege yapı ve DOME şirketlerine verildi.

Hatay projesinde ise Kent genelinde 9 milyon 417 bin metrekare alan üzerinde 31 bin adet daire üretilecek. Bu projenin yapı şirketleri; Kalyon, NEF, Tahincioğlu ve Optimal şirketleri tarafından yürütülecek. Bazı projelerin yürütücüleri, aynı zamanda müellifleri olacak.

Osmaniye projesi de Merkez Proje Alanı’nda, toplamda 1 milyon metrekare alan üzerinde 5 bin adet konut üretilecek. Projeyi Ege Yapı üstlenecek.

9 YÜKLENİCİ ŞİRKET 

Anka Haber ajansına göre; “Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi İl Ölçeği” başlıklı planında belirlenen il il, ilçe ilçe belirlenen projelerin 9 yüklenici şirket ve 7 müellif şirket eliyle yürütülmesi planlanıyor.

Belgeye göre, projede; Kalyon, Kuzu Grup, Ege Yapı, Nef, Tahincioğlu, Optimal, Dome, NKY ve ANT Yapı şirketleri yüklenici olarak belirlendi.