Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın resmi internet sayfayısında paylaşılan "2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu"na göre depremzedelere yapılan 10 bin lira tutarındaki hane başı destek ödemesinin toplam 19,3 milyar liraya ulaşması öngörülüyor.

Evi yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olan hane halkına 15 bin lira taşınma yardımı ve bunlardan ev sahibi olana aylık 5 bin lira, kiracı olana aylık 3 bin lira olmak üzere bir yıllık verilecek kira yardımlarının toplam tutarının 33 milyar TL’yi bulacağı tahmin ediliyor.

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçları için yapılacak olan 100 bin TL tutarındaki yardım ile deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçlarıyla giden depremzedelere yapılan yakıt yardımının toplam tutarının 2,2 milyar TL’ye ulaşabileceği düşünülüyor. Depremden etkilenen depremzedelerin geçici barınmaları için çadır, çadır içi malzeme
 ve konteyner alımı için yapılacak harcamaların25 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Depremzedelerin konaklama ve iaşe giderleri için tahmini olarak 40,5 milyar TL harcama yapılacağı değerlendiriliyor ve depremlerden etkilenenlere yönelik hane başı destek ödemeleri kapsamında yapılan ayni ve nakdi yardımlar dolayısıyla yaklaşık 130 milyar lira kaynağa ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor.