Dar gelirli yurttaşlar perişan! Yoksulluk sınırı 58 bin lirayı geçti Dar gelirli yurttaşlar perişan! Yoksulluk sınırı 58 bin lirayı geçti

HSBC'nin raporuna göre, Türkiye'de politika yapıcılar, yerel seçimleri göz önüne alarak hızlı bir enflasyon azaltma yerine yumuşak bir inişi tercih edecek. HSBC, Türkiye ekonomisinin 2023 büyüme hızını yüzde 2,5 olarak tahmin ediyor. Raporda, enflasyonun yüksek seyretmesi durumunda para politikası sıkılaştırılabilir, ancak erken parasal gevşeme politika açısından risk oluşturabilir.

HSBC tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye'de politika yapıcıların, yaklaşan yerel seçimleri göz önüne alarak daha hızlı bir enflasyon azaltma süreci yerine, yumuşak bir inişi önceliklendireceği öngörülüyor.

EKONOMİST MELİS METİNER'İN ANALİZİ

Bloomberg'in haberine göre CEEMEA Ekonomisti Melis Metiner imzalı raporda, "Yerel seçim öncesinde bir miktar mali gevşeme ve 2024 boyunca bütçe açığında büyüme bekliyoruz ancak para politikası veya kredi kanallarında bir gevşeme olacağını düşünmüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

BÜYÜME VE ENFLASYON BEKLENTİSİ

Metiner, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4 oranında büyüdüğünü, ancak bu yılın büyüme hızının yüzde 2,5'e düşeceğini tahmin etti. Raporda, "Enflasyonun 2022 ve 2023'te yüzde 65'in üzerinde tamamladıktan sonra bu yıl yüzde 40'ın üzerinde kalması halinde daha da ivme kazanabileceğini; bu durumun da daha fazla para politikası sıkılaştırması gerektirebileceğini düşünüyoruz" denildi.

RİSK VE FAİZ BEKLENTİSİ

"Politika açısından en temel risk erken parasal gevşeme" diyen Metiner, "Merkez Bankası yakın vadede gevşeme adımı atacağına dair en ufak bir sinyal vermiş değil ancak ekonomik aktivite beklenenden fazla yavaşlarsa bu görünüm hızla değişebilir. Politika faizinin 25 Ocak’ta gerçekleştirilecek 250 baz puanlık bir faiz artışının ardından yüzde 45 seviyesinde tepe yapmasını ve mevcut enflasyon tahminleri dikkate alındığında 2024 yılı boyunca faiz indirimi yapılmamasını bekliyoruz" şeklinde ifadeler kullanıldı.