Hükümetten yapılan açıklamada, nisan ayında Çin ithalatının yaklaşık 1 milyar dolarını dolar yerine yuan olarak ödemeyi hedeflediği ve bundan sonra aylık yaklaşık 790 milyon dolarlık ithalatın yuan olarak ödeneceği belirtildi.

İTHALAT ARTACAK

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, Çin Büyükelçisi Zou Xiaoli ve çeşitli sektörlerden şirketlerle yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen bir etkinlikte, kararın dolar çıkışını kolaylaştırmayı amaçladığını söyledi.

Massa, anlaşmanın Arjantin'in yuan cinsinden ithalat siparişlerinin standart 180 gün yerine 90 gün içinde onaylanmasıyla ithalat oranlarını artırma "olasılığı üzerinde çalışmasına" olanak tanıyacağını da ekledi.

KURAKLIK EKONOMİYİ VURDU

Karar, Arjantin’in tarihi bir kuraklığın neden olduğu tarımsal ihracatta keskin bir düşüşün yanı sıra bu yılki seçimler öncesindeki siyasi belirsizliğin ortasında dolar rezervlerinde kritik seviyelerle mücadele ettiği bir sırada geldi.

Geçen yıl kasım ayında Arjantin, ülkenin uluslararası rezervlerini güçlendirmek amacıyla Çin ile bir döviz takasını 5 milyar dolar genişletti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER