David Malpass, ABD’de gerçekleşen bir iş etkinliğine "bir durgunluktan kaçınmanın zor olduğunu” söyledi. Ayrıca Çin'deki bir dizi corona virüs karantinasının resesyon endişelerini artırdığını söyledi.

‘SADECE ENERJİ FİYATLARI YETER’

Malpass, belirli bir tahminde bulunmadan, "Küresel GSYİH'ya baktığımızda, resesyondan nasıl kaçınacağımızı görmek şu anda zor. Enerji fiyatlarının ikiye katlanması fikri tek başına bir resesyonu tetiklemek için yeterli" diye ekledi. Malpass ayrıca birçok Avrupa ülkesinin petrol ve gaz için hala Rusya'ya çok bağımlı olduğunu söyledi.

Ayrıca, ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen ve Rusya'nın gaz arzını kesmek için harekete geçtiği sanal bir etkinliğin bölgede "önemli bir yavaşlamaya" neden olabileceğini söyledi. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya'da yüksek enerji fiyatlarının şimdiden baskı oluşturduğunu söyledi.

‘ÇİN ENDİŞELENDİRİYOR’

Malpass, gelişmekte olan ülkelerin de gübre, gıda ve enerji kıtlığından etkilendiğini söyledi. Malpass ayrıca, Çin'in finans, üretim ve nakliye merkezi Şanghay da dahil olmak üzere bazı büyük şehirlerindeki karantinalarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Malpass, "Çin zaten bir miktar gayrimenkul daralması yaşıyordu, bu nedenle Çin'in Rusya'nın işgalinden önceki büyüme tahmini 2022 için zaten önemli ölçüde yumuşamıştı. Ardından Covid-19 dalgaları, Çin için büyüme beklentilerini daha da azaltan kapanmalara neden oldu” dedi. (BBC)