Reuters’a konuşan kaynaklar, Washington'daki müzakerelerin ve Taipei'nin AB elçilerine yönelik ayrı lobi çalışmalarının erken bir aşamada olduğunu söyledi. 

RUSYA KADAR KOLAY DEĞİL’

Kaynaklar, neyin değerlendirildiği konusunda herhangi bir ayrıntı vermedi ancak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve küresel tedarik zincirinin en büyük halkalarından biri üzerindeki yaptırımlar fikri, fizibilite sorularını gündeme getiriyor. ABD Ticaret Bakanlığı'nın eski üst düzey yetkilisi Nazak Nikakhtar, "ABD ve müttefiklerinin Çin ekonomisiyle geniş çaplı ilişkisi göz önüne alındığında, Çin'e olası yaptırımların uygulanması, Rusya'ya yönelik yaptırımlardan çok daha karmaşık bir uygulamadır" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan'ı Pekin'in kontrolü altına alma sözü verdi ve güç kullanılabileceğini söyledi. Gelecek ay yapılacak bir Komünist Parti kongresinde üçüncü dönemini kazanmaya çalışıyor. Tayvan hükümeti, Çin'in egemenlik iddialarını şiddetle reddediyor.

‘ACİLİYET KAZANDI’

ABD'li bir yetkili ve Washington ile yakın koordinasyon içinde olan bir ülkeden bir yetkili, Washington'da yetkililerin Xi Jinping’e Tayvan'ı işgal etmeye çalışmaktan caydırmak için Çin'e karşı olası bir yaptırım paketi seçeneklerini düşündüklerini söyledi. İki kaynak, ABD'nin yaptırımlarla ilgili görüşmelerinin Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra başladığını, ancak Çin'in Pelosi'nin ziyaretine verdiği tepkinin ardından yeni bir aciliyet kazandığını söyledi.

NATO müttefikleri tarafından desteklenen ABD, Ocak ayında Rusya'ya benzer bir yaklaşımı belirsiz bir yaptırım tehdidiyle benimsedi ancak bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'yı işgalini başlatmaktan caydıramadı.

‘AVRUPA GÖRMEZDEN GELİYOR’

Avrupa Birliği ve Tayvan arasındaki görüşmeler hakkında bilgi verilen bir kaynak, Tayvan'ın özel bir şey istemediğini, yalnızca Avrupa'nın Çin saldırırsa ne gibi önlemler alacağını planlamasını istediğini ve Avrupa'dan Çin'i özel olarak bunun sonuçlarıyla yüzleşeceği konusunda uyarmasını istediğini söyledi. Konuya aşina bir başkası, AB yetkililerinin Çin'in ekonomisi için Rusya'dan çok daha büyük bir rol oynadığı için, insan hakları meseleleri nedeniyle Çin'e sert yaptırımlar uygulamaktan kaçındığını söyledi.

Avrupa yaptırımları, 27 üye ülkenin tümünün aynı fikirde olmasını gerektiriyor ki bu genellikle ulaşması güçtür; Kısmen gazının Almanya için kritik olması nedeniyle, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Rusya'yı izole etmede bile fikir birliği zordu. Kaynaklar, Tayvanlı ve Avrupalı yetkililerin Çin'in askeri tatbikatları başladığından bu yana kapsamlı, özel temaslar kurmasına rağmen, Vatikan hariç tüm Avrupa'nın Pekin ile resmi diplomatik ilişkileri olduğunu, ancak Taipei ile olmadığını söylüyor. (Reuters)