FBI'ın Trump tarafından bazı çok gizli belgeler de dahil olmak üzere gizli belgelerin yanlış kullanımının üç ceza kanununun ihlali anlamına gelip gelmediğine dair kanıt aradığını gösteriyor.

En önemlisi, arama emri, FBI ajanlarına, ABD'ye zarar verebilecek veya bir düşmana yardım edebilecek ulusal güvenlik bilgilerinin izinsiz olarak tutulmasını yasaklayan casusluk yasasıyla bağlantılı suçları araştırmak için Trump'ın Mar-a-Lago’daki evindeki materyallere el koyma yetkisi verdi.

İDDİALAR KORKUTUYOR

Arama emrinde listelenen diğer maddeler arasında, bir hükümet soruşturmasını engellemek için bir belgeyi imha etmeyi veya gizlemeyi suç haline getiren federal yasa ve daha genel olarak hükümet belgelerinin yasa dışı olarak kaldırılmasını yasaklayan federal yasa yer alıyor.

Engelleme yasasının dahil edilmesi, adalet bakanlığının Trump'ı yalnızca potansiyel olarak yasadışı kayıt tutma konusunda değil, aynı zamanda ayrı veya daha geniş bir ceza soruşturmasını engellemeye çalışıp çalışmadığı konusunda da araştırdığının bir göstergesi olabilir.

Arama emrine ek olarak gelen açıklamalar, Adalet Bakanlığı’nın Trump'a yönelik cezai soruşturmalarında dramatik bir tırmanışa işaret ediyor. Belki de eski cumhurbaşkanının bugüne kadar karşılaştığı en kritik yasal ve siyasi anlardan birini temsil ediyorlar.

MUHTEMEL CEZALAR TRUMP’IN KARİYERİNİ BİTİREBİLİR

Adı geçen yasalardan herhangi birini ihlal etmekten mahkumiyet ağır olacaktır: Casusluk yasasının federal hapishanede maksimum 10 yıl cezası vardır ve engelleme yasasının maksimum cezası 20 yılken, kayıtların yok edilmesi yasası da siyasi kariyerini bitirebilir. (Guardian)