Birkaç kaşık dolusu kadar küçük miktarlar, vücutta nasıl performans gösterdiğini görmek için test ediliyor. Kan ihtiyacının büyük kısmı bağış yapan insanlara bağlıyken, araştırmanın nihai hedefi, hayati, ancak çok nadir bulunan ve elde edilmesi zor kan grupları üretmektir.

O KANDAN SADECE 3 ÜNİTE VAR

Kan, nakledilen vücutla tam olarak eşleşmezse, vücut onu reddetmeye başlar ve tedavi başarısız olur. Bu doku eşleştirme düzeyi, iyi bilinen A, B, AB ve O kan gruplarının ötesine geçer. Bristol Üniversitesi'nden Ashley Toye, bazı grupların "gerçekten çok nadir" olduğunu ve "ülkede sadece 10 kişinin bağış yapabileceğini" söyledi.

Şu anda, Birleşik Krallık'ın tamamında stokta bulunan ve ilk olarak Hindistan'da tanımlandığı için Bombay olarak adlandırılan kan grubundan yalnızca üç ünite var.

LABORATUVARDA NASIL KAN ÜRETİLİYOR

Araştırma projesi Bristol, Cambridge, Londra Üniversite’lerinden ve ülkenin sağlık bakanlığından ekipleri bir araya getiriyor. Çalışma, akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine odaklanıyor. 

yapay kan dunyada ilk

‘NAR’ HESABI

Normal bir yarım litre kan bağışında bulunan hücreler, kırmızı kan hücresi olma yeteneğine sahip esnek kök hücreleri çıkarmak için kullanılır. Bu kök hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılır ve daha sonra kırmızı kan hücreleri olmaları için yönlendirilirler. İşlem yaklaşık üç hafta sürer ve yaklaşık yarım milyon kök hücreden oluşan bir ilk havuz, 50 milyar kırmızı kan hücresiyle sonuçlanır.

Prof. Toye, "Gelecekte mümkün olduğu kadar çok kan yapmak istiyoruz, bu yüzden kafamdaki vizyon, normal bir kan bağışından sürekli olarak kan üreten makinelerle dolu bir oda" dedi. İlk iki kişi, kanın en az 10 sağlıklı gönüllüde test edilmesini amaçlayan denemede yer aldı. En az dört ay arayla laboratuvarda yetiştirilen kandan 5-10 mililitrelik iki bağış alacaklar. (BBC)