Derginin Dünya Çapında Yaşam Maliyeti raporuna göre, geçen yılın lideri Tel Aviv üçüncü sıraya gerilerken, Sidney ilk 10'a girdi ve Rusya'daki Moskova ve St. Petersburg, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının ardından sıralamalarını 88 basamak yükseltti. 

nyc

Tel Aviv’i dördüncü sıradan Hong Kong takip ederken, beşinci Los Angeles, altıncı Zürih, yedinci Cenevre, sekizinci San Francisco, dokuzuncu Paris ve onuncu sırada Kopenhag yer alıyor. 

LİSTEDE İSTANBUL DA VAR

Stockholm ve Lüksemburg en çok gerileyenler arasındaydı. Her ikisi de 38 sıra kaybederek 99. ve 104. oldular. Suriye'de Şam ve Libya'da Trablus ankete katılan en ucuz şehirler olarak yerlerini korudu.

Raporda İstanbul, Buenos Aires ve Tahran’ın aralarında bulunduğu şehirlerin aşırı yüksek enflasyondan muzdarip olduğu belirtilirken, araştırmaya göre, fiyatlar geçen yıldan bu yana İstanbul’da yüzde 86, Buenos Aires’te yüzde 64 ve Tahran’da yüzde 57 arttı. 

İTİCİ GÜÇ: ENERJİ FİYATLARI

Enflasyondaki küresel artış, Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgalinin başta gıda olmak üzere temel emtia arzında kesintilere yol açmasından önce hız kazanıyordu. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, petrol, gaz ve diğer enerji fiyatlarında daha fazla artışa neden oldu. Yükselen petrol fiyatları, daha yüksek enflasyon için en büyük itici güç oldu. Ortalama olarak, bir litre yakıt yerel para birimi cinsinden bir yıl öncesine göre yüzde 22 daha pahalıydı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER