Türk fizikçi Prof. Dr. Metin Tolan, dünya çapında bir başarıya imza atarak, Göttingen Georg-August Üniversitesi'ne rektör seçilmeyi başardı. 1737'de kurulan üniversitede, Senato ve Üniversite Vakfı Komitesi'nin oybirliğiyle rektör seçilen 55 yaşındaki fizikçi Profesör Tolan, üniversite tarihine Türk kökenli ilk rektör olarak adını yazdırdı.

Kendisine duyulan güven için mutlu olduğunu söyleyen Metin Tolan, "En iyi üniversitelerden birinin rektörlüğüne seçilmek büyük bir onurdur. Üniversiteyi ilerideki görevlere hazırlamak için daha çok çalışacağız" dedi.

SENATO SÖZCÜSÜ: TOLAN'IN GÖREVE BAŞLAYACAĞI GÜNÜ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM

Senato Sözcüsü Prof.Dr.  Nicolai Miosge, "Senato Başkanı adına ve şahsen, Metin Tolan'ı Göttingen Üniversitesi'nin yaklaşmakta olan başkanlığından dolayı kutluyorum.  Üniversite personelinin büyük desteği ile gerçek bir ayrılış ve yeni bir başlangıç ​​getirebileceğini dört gözle bekliyorum.  Salgının üstesinden geldikten sonra, aylardır yaşadığımız çeşitli deneyimleri üniversitemizin gelecekteki yönüne dahil etmeye hepimiz hazırız" dedi.

METİN TOLAN KİMDİR?

Profesör Tolan'ın annesi Alman, babası ise Türk. 1965'te Almanya'nın Oldenburg şehrinde doğan Tolan, Kiel Üniversitesi'nde fizik ve matematik eğitimi gördü. Daha sonra araştırma için Amerika'ya gitti. Kiel Üniversitesi'nde deneysel fizik alanında yaptığı çalışmaların ardından doçentlik ünvanı kazandı. 2001'den bu yana Dortmund Teknik Üniversitesi'nde ders veren Tolan, 2004-2008 yılları arasında yine burada dekanlık yaptı. Son dört yıldır da rektör yardımcılığı görevindeydi.

Çok sayıda ödüle sahip olan ünlü Göttingen Üniversitesi, 30 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin bünyesinde 212 dalda eğitim görme imkanı var.

Profesör Tolan'ın rektörlük görevine ilkbaharda başlaması bekleniyor.

GÖTTİNGEN ÜNİVERSİTESİ

Uzun bir geleneğe sahip uluslararası öneme sahip bir araştırma üniversitesidir.  Aydınlanma Çağı'nda 1737'de kurulan şirket bilim, demokrasi, hoşgörü ve adalet gibi sosyal sorumluluk değerlerine bağlı olduğunu hissediyor.  2003 yılında, Almanya'da kamu hukuku altında bir vakıf tarafından desteklenen ilk tam üniversiteydi.  13 fakültesi ile tıpta olduğu kadar doğa, beşeri ve sosyal bilimlerdeki farklılaştırılmış konuları kapsar. 212 kursa 30.000'den fazla öğrenci yayılmıştır.