Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülen bütçe görüşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'nin (BOTAŞ) tüm dağıtım şirketlerine metreküpü 1.25 liradan sattığı doğalgazı dağıtım şirketlerinin kendi masraflarını ekleyip farklı fiyata sattıklarını bildirdi. Buna göre personel, kira ve benzeri işletme harcamaları yüksek olan şirketler bu harcamalarını faturalara yansıttıkları için vatandaşın doğalgaza ödediği para da artıyor.

DOĞALGAZ DA AYNI ŞEKİLDE 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın TBMM Genel Kurulu'nda yapılan bütçe görüşmelerine, şirketlerin elektrik faturalarına yüklediği temsil ve ağırlama masrafları damga vurdu. Muhalefet milletvekilleri, elektrik dağıtım şirketlerinin temsil, ağırlama, konaklama, seyahat ve lüks kira gibi giderlerinin niçin elektrik faturaları yoluyla vatandaşa ödettirildiğini Dönmez'e sordular. Dönmez, bu soruların hiç birine yanıt vermedi. Ancak, şirket masraflarını faturalara ekleme yönteminin bir benzerinin doğalgazda da yaşandığı MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz'ın Dönmez'e sorduğu soruyla ortaya çıktı.

99'DAN BERİ ELEKTİRK KESİNTİLERİ YAŞANIYOR

Yılmaz, 1999 depreminin vurduğu Düzce'de elektrik altyapısında yaşanan sorunlar nedeniyle hemen her gün elektrik kesintileri yaşandığını belirtip, elektrik sorununun çözülmesini ve hava kirliliğinin önlenmesi için Düzce'ye indirimli doğalgaz verilmesini Dönmez'den talep etti.

FATURALARA YANSITILIYOR

Düzce'nin tüm ilçeleri doğalgaz kullanan nadir illerden biri olduğunu ancak doğalgaz fiyatları konusunda özel bir indirim yapamayacaklarını belirten Dönmez, personel, kira, bakım ve onarım gibi şirketten şirkete değişen işletme giderlerinin her ilde farklı satış fiyatı oluşmasına ve vatandaşın doğalgaz faturalarına yansıtılmasına neden olduğunu vurguladı.

BOTAŞ TEK FİYATTAN SATIYOR

Sözcü'de yer alan habere göre, Enerji Bakanı Fatih Dönmez, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz'a verdiği yanıtta Türkiye genelinde tek bir toptan satış doğalgaz fiyatı olduğunu ancak bölgeler arasında farklılığın o bölgedeki dağıtım şirketinin “ihaleyle kazanmış olduğu teklife” bağlı olarak belirlendiğini belirtti. Dönmez, “Mesela konutlarda BOTAŞ'ın satış tarifesine göre doğalgazın 1 metreküpü 1 lira 25 kuruş. Onun üzerine o bölgedeki dağıtım bedeli geliyor ve nihai fiyata ulaşıyoruz, vergileri ekledikten sonra. BOTAŞ'ın satış fiyatı her yerde aynı. İller arasında ise dağıtım bölgesinin oradaki yatırım ve işletme giderlerinden kaynaklanan bir farklılık var. O açıdan (BOTAŞ fiyatında) farklı bir gaz tarifesi uygulama imkanı yok” diye konuştu.