İktisatçı Mahfi Eğilmez, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu ışığında ekonomiye dair gelecek yıla ilişkin öngörülerini yazdı.

Kişisel web sitesinde yayınladığı yazısında Eğilmez, 2023’te dünyada ticaret hacmi artışının ciddi biçimde hız keseceğini, ortalama büyümenin daha da düşeceğini ve enflasyonun da gerileyeceğini yazdı. Gelişmiş ekonomilerin 2023’te ciddi bir büyüme kaybı yaşayacaklarını ifade eden Eğilmez, "Euro Bölgesi ve Birleşik Krallık için resesyon neredeyse kaçınılmaz görünüyor. ABD’nin durumu da çok farklı değil" diye yazdı.

Prof. Eğilmez, Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 3 büyüme sağlayacağını ve enflasyon oranının da büyümedeki düşüş paralelinde yüzde 37 dolayına gerileyeceğinin beklendiğini kaydetti.

Eğilmez'in yazısı şu şekilde:

IMF’nin Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu (World Economic Outlook, October 2022) yayınlandı. Yılda iki kez IMF yıllık toplantıları öncesi (Ekim ve Nisan aylarında) yayınlanan bu rapor, IMF’nin üyesi olan 196 ülkeyle ilgili ayrıntılı bilgi ve veri içerir, gelecek yıllara ilişkin tahminlere yer verir. Bu yazımızda bu rapordaki verilere dayanarak dünyanın gelecek yılda nasıl bir görünüm içinde olmasının beklendiğini ve Türkiye tahminlerini ele alacağız (yazıda kullanılan verilerin tamamı IMF, World Economic Outlook, October 2022 Raporundan ve IMF World Economic Outlook Database, October 2022’den alınmıştır. Bu verilere ilişkin yorum ve analizler tümüyle bana aittir.)