50 yaşındaki Musk, 2003 yılında kurduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hızlı yükselişinin ardından geçen yıl dünyanın en zengin insanı unvanını Amazon'un sahibi Jeff Bezos’tan alarak dünyanın en zengin insanı oldu.

TARTIŞMALARI KÖRÜKLEYECEK

Ve Musk'ın bir sosyal medya patronu olarak yeni görevi, siyasi görüşleri, çalışma yöntemi ve cüretkar kişiliği konusundaki tartışmaları körükleyecek. Özgürlükçü, dürtüsel ve kendini ifade özgürlüğü savunucusu olarak tanıtıyor. Bazıları onu sağcı olarak adlandırırken, eleştirmenleri onu otokratik ve zorbalık yapmakla suçluyor.

Tüm bunlar, şirketin Covid-19'un yayılmasını durdurmak için fabrikasının devlet tarafından kapatılmasına karşı koyma çabaları konusundaki bir anlaşmazlığın ardından şirketinin fabrikasını ABD’nin Teksas eyaletine taşımasının ardından oldu. Ayrıca, Musk’ın uzay firması SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk tamamen özel görevi gönderen üç yönlü bir girişimin ortağı olarak şu anda başka bir sınırı aşıyor.

‘DAHA AZ GURUR VERİCİ HABERLER’

Ancak Musk, daha az gurur verici türden haberler de yayıyor: Tesla, Siyah işçilere karşı ayrımcılık ve tacizin yanı sıra cinsel taciz iddiasıyla bir dizi davayla karşı karşıya kaldı. İş dünyasından haberlerin kamçılanmasına paralel olarak, Musk'ın özel alanda kendi kurallarına göre yaşama tutkusu da dünyanın gözünü kamaştırıyor. 

NASIL ‘ELON MUSK’ OLDU?

Öyle ya da böyle Musk, dönemin en yaygın figürlerinden biri haline geldi. Peki bugün bulunduğu yere nasıl geldi? 28 Haziran 1971'de mühendis bir babanın ve Kanada doğumlu model bir annenin oğlu olarak doğan Musk, Ontario'daki Queen's Üniversitesi'ne gitmek için gençliğinin sonlarında Güney Afrika'dan ayrıldı.

İki yıl sonra Pennsylvania Üniversitesi'ne geçti ve fizik ve işletme alanında lisans dereceleri aldı. Prestijli Ivy League okulundan mezun olduktan sonra Musk, Stanford Üniversitesi'nde okuma planlarından vazgeçti. Bunun yerine, medya endüstrisi için çevrimiçi yayıncılık yazılımı yapan bir şirket olan Zip2'yi kurdu. Zip2'yi 1999'da 300 milyon dolardan fazla ABD bilgisayar üreticisi Compaq'a sattığında ilk milyonlarını 30 yaşından önce bankaya yatırdı.

Musk'ın bir sonraki şirketi X.com, sonunda internet açık artırma devi eBay tarafından 2002'de 1.5 milyar dolara satın alınan çevrimiçi ödeme firması PayPal ile birleşti. PayPal'dan ayrıldıktan sonra Musk, her zamankinden daha iddialı bir dizi girişime girişti. 2002'de SpaceX'i kurdu ve 2004'te elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın başkanı oldu.

7 ÇOCUĞU VAR

Son olarak Musk, Mars'ta yaşayan bir insan kolonisi kurarak insanları "gezegenler arası bir tür" yapmak istediğini söyledi. Bu amaçla SpaceX, mürettebatı ve kargoyu Ay'a, Mars'a ve ötesine taşımayı öngördüğü Starship adlı bir prototip roket geliştiriyor ve Musk, bu yıl bir yörünge testinde "kendine güvendiğini" söylüyor.

ABD, Kanada ve Güney Afrika vatandaşlığına sahip olan Musk, bir kez Kanadalı yazar Justine Wilson ile ve iki kez aktris Talulah Riley ile olmak üzere üç kez evlendi ve boşandı. Yedi çocuğu var ve bir çocuğu bebekken öldü. Forbes, şu anki net değerini 266 milyar dolar olarak tahmin ediyor. (France 24)