Yasama revizyonu ayrıca cumhurbaşkanına veya devlet kurumlarına hakaret etmeyi ve Endonezya'nın devlet ideolojisine aykırı herhangi bir görüş ifade etmeyi yasaklayacak. 

BAKAN YARDIMCISI MEMNUN

Endonezya Adalet Bakan Yardımcısı Edward Omar Sharif Hiariej, onlarca yıldır üzerinde çalışılan yeni ceza yasasının 15 Aralık'ta kabul edilmesinin beklendiğini söyleyerek "Endonezya değerleriyle uyumlu bir ceza kanununa sahip olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Muhalifler tasarının otoriter lider Suharto'nun 1998'de devrilmesinden sonra yürürlüğe giren liberal reformları tersine çevirdiğini iddia etse de, taslak muhafazakarlığın yükselişte olduğu ülkedeki bazı grupların desteğini alıyor.

Basına sızan 24 Kasım tarihli son yasa taslağına göre, ancak yakın akrabalar gibi sınırlı kişilerce bildirilebilen evlilik dışı cinsel ilişkiye en fazla bir yıl, sadece cumhurbaşkanı tarafından şikayet edilebilecek bir suçlama olan cumhurbaşkanına hakarete ise üç yıl hapis cezası geliyor. 

HALK 2019’DA SOKAKLARA DÖKÜLMÜŞTÜ

Yasa tasarısının önceki bir taslağının 2019'da geçmesi planlanıyordu, ancak ülke çapında protestolara yol açtı. On binlerce insan, sivil özgürlükleri kısıtlayacağını söyledikleri bir dizi yasaya karşı gösteri yapmıştı. 

Tasarıya karşı çıkanlar, hükümetin son aylarda değişiklikler hakkında bilgi sağlamak için ülke çapında kamuoyu istişareleri düzenlemesine rağmen, o zamandan beri tasarıda çok az değişiklik yapıldığını söylüyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER