2023 seçimlerine doğru giderken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı tartışılmaya devam ediyor. Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde olası adaylığı Anayasa'nın 101. ve 116. maddelerine göre 'hukuka aykırı' olarak değerlendiriliyor.

Erdoğan'ın olası adaylığı ve hukuki boyutu, Avukat Celal Ülgen, Adalet Partisi Gn. Bşk. Yrd. Necati Yıldırım, Zafer Partisi Gn. Bşk. Yrd. Lütfü Şehsuvaroğlu ve Demokrat Parti Gn. Bşk. Yrd. Faik Tunay'ın konuk olduğu 'Dört Köşe' programında değerlendirildi.

'ANAYASA'DA BÖYLE BİR ŞEY YOK'

Erdoğan'ın 3.kez adaylığı konusunda görüş Bildiren Ülgen, "Anayasa bir ülkenin temel taşıdır. Temel kanunlarıdır. Anayasa yoruma açık değildir, nettir. Bugün iktidar ve yandaşları bir şeyleri yorumlayarak dayatmaya çalışıyor. Ancak hükümler açık.  Bu hukukun eğilip bükülmesidir"dedi. 

'KARAR TBMM'DEN ÇIKMALI'

Erdoğan'ın meclisi feshetme yetkisi hakkında da konuşan Ülgen, "TBMM'den bir karar çıkmadan, Erdoğan'ın 'ben meclisi feshediyorum, seçime götürme yetkisi bende' demesi büyük bir çelişkidir. Başlangıçta 'yoktur' dediği yetkiye şimdi 'vardır' diyemez." ifadelerini kullandı.

'4 MİLYON HUKUKÇU BUNUN ALTINDAN KALKAMAZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'diploması olmadığı' yönündeki tartışmalara da değinen Ülgen, "Bu ülkenin aşamadığı bir diplomasızlık sorunu var. Eğer diplomanın olmadığı kanıtlanırsa 4 milyon hukukçu bir araya gelse altından kalkamaz." dedi.

'ANAYASA AÇIK, YORUMA KAPLI, ADAY OLMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Adalet Partisi Hukuk İşlerinden Sorumlu Gn. Bşk. Yrd. Necati Yıldırım, "Anayasa'nın 116. maddesindeki seçimlerin yenilenmesi hükmü açıktır. Yasa 'Cumhurbaşkanı seçimleri yenileyebilir' diyor ancak 3. kez aday olabilir demiyor. Anayasa 101'de de görüleceği üzere 'Bir kişi en fazla 2 kez seçilebilir' ibaresi var. Çok net. Yoruma kapalı." ifadelerini dile getirdi. 

'MECLİSTE GRUBU OLAN PARTİLERİN ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİTMESİ GEREKİYOR'

"Muhalefet kendisine çok güveniyor. Biz Erdoğan'ı sandıkta yeneriz diyor. Bu özgüvenle hukuksuz olmasına rağmen Erdoğan'ın adaylığına göz yumuyor. Genel Başkanımız Vecdet Öz de Sayın Kılıçdaroğlu'na iletti. Burada meclis grupları olan partilerin derhal Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi gerekiyor."

'BİR DEVLET KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Şehsuvaroğlu, "Muhalefeti ve iktidarı bir kenara bırakın. Bir devlet krizi ile karşı karşıyayız. TürkiyeCumhuriyeti eğer bir devletse, Alparslan Türkeş'in balkon konuşmasını hatırlayın. ' 4 temel ilkeyi açıklıyorum; meşruiye, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü.' Biz aynı çizgideyiz." ifadelerini kullandı.

'MAZBATALARA BAKMANIZ YETERLİ, ADAY OLAMAZ'

Erdoğan'ın anayasaya göre aday olamayacağını ifade eden Şehsuvaroğlu, "Burası bir hukuk devleti ise bir kimse 3. kez aday olamaz. Mazbatalara bakın, on ikinci ve on üçüncü Cumhurbaşkanı olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi yazıyor. Demek ki 2 kez cumhurbaşkanlığı yapmış ve 3. kez aday olamaz. Biz on dördüncü cumhurbaşkanını seçeceğiz." dedi.

'DAMATLARDAN BİRİSİ ADAY OLSUN'

"Bizim olmazsa olmazımız Çankaya Köşkü'nü kullanabilecek bir Cumhurbaşkanı adayıdır. Arzumuz seçilecek olan cumhurbaşkanının o yüce makamı kullanması. Erdoğan aday olamaz. Damatlardan birisi çıkıp aday olabilir."

'ADALET KATLEDİLDİĞİ İÇİN BUGÜN BUNLARI KONUŞMAK NORMAL'

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcı Faik Tunay, "Çok basit bir soru, çok açık bir cevap. Anayasa 116 der ki; Bir kimse 3. kez aday olamaz. Seçimlerin yenilenmesi hususunda da der ki; Meclis kendisini feshederse olur, Cumhurbaşkanı'nın feshi ile olmaz. Yani her şey çok açık ve yoruma kapalı." ifadelerini dile getirdi.

'ERDOĞAN BEYAZ KAĞIDA SİYAH KAĞIT DESE %20 SİYAH DER'

"İktidar algı konusunda çok başarılı. Bunu kabul etmek gerekiyor. Erdoğan bugün eline beyaz bir kağıt alıp televizyona çıksa ve dese ki bu kağıt siyah. Ertesi gün o beyaz kağıda siyah diyecek bir yüzde 20 var."

'ERDOĞAN'IN KAMPANYA EKİBİ FETÖ'CÜ İLAN EDİLECEK'

"Erdoğan'ın 'yeter söz milletin' çıkışı tarihi bir hatadır. Elimize verdiği bir kozdur. Bakın bunu buradan açıkça ilan ediyorum. Çok yakın bir zaman sonra Erdoğan'ın kampanya ekibi yakında FETÖ'cü ilan edilecek. 14 Mayıs Demokrat Parti'nin zaferinin yıldönümü. O dönemi hatırlayın; 14 Mayıs 1950'de Celal Bayar, Adnan Menderes ve ekibi görev gelirken 'tek parti iktidarına son' demişti. Şimdi de tek başına bir Tayyip Erdoğan var. Artık yeter söz milletin demesi gerek Erdoğan değil, biziz. Dünya 5'ten büyükse Türkiye'de 1'den büyüktür."

ERDOĞAN ADAY OLUR VE KAYBEDERSE AK PARTİ NE YAPAR?

Aykut Metehan'ın 'YSK Erdoğan'ın adaylığına onay verdi, ve Erdoğan aday oldu. Ancak seçilemedi. Eğer böyle bir tablo ile karşılaşırsak AK Parti 'seçimler anayasaya aykırıydı' diyip seçimleri iptal ettirebilir mi?' sorusuna da yanıt veren Tunay, "Bakın bu çok ilginç bir soru. Ben boş konuşmam. Buna yeltenirlerse çok  farklı olaylar olur. Sandıkla geliyorsan sandıkla gidersin. Bu yola başvururlarsa  sadece kendileri değil Türkiye kaybeder. İstanbul seçimlerinde yaptıklarına tenezzül bile etmesinler.

POLEMİK HABER / AYKUT METEHAN