Ermenistan Baltayı Taşa mı Vurdu?

27 Eylül sabahı Ermenistan kalleşçe ve sivilleri hedef alarak bir saldırı düzenlemiştir. Azerbaycan ordusu, bu saldırıya anında cevap vermiş ve halen devam eden çatışmalarla Ermenistan’a ağır zayiatlar verdirerek ve 30 yıldır Ermenistan’ın elinde bulunan kritik (Morol) Dağı tepeleri ve 7 köyü alarak ilerliyor. 

Ermenistan’ın bu alçakça saldırıları sonucu 11 Azerbaycan vatandaşımız şehit olmuş. 35 kişi de yaralanmıştır. Buna mukabil; Ermenistan’ın 30 tank, 2 topçu bataryası, 1 topçu alayı, 15 savunma sistemi, 18 drone, 3 mühimmat deposu, 30’a yakın zırhlı araç,  Hocavend’de motorlu piyade alayı imha edilmiş, yüzlerce Ermeni askeri öldürülmüştür.  

Çatışmalar özellikle Fuzuli, Cebrail, Ağdam ve Terter’de yoğunlaşmıştır. Fuzuli şehrinin alınması an meselesi olmuştur. Fuzuli stratejik öneme sahiptir. O yüzden bu çatışmalar çok sert geçiyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hikmet Hacıyev, ‘’Ermenistan’ı barışa mecbur etmek için Kendi topraklarımızda savaşıyoruz. Amaç Ermenistan’ın 30 yıldır haksız işgaline son vermek'' dedi. Hacıyev, vatan savunması bütün milletlerin kaderinde vardır.  

*

Ermenistan Cumhurbaşkanı Paşinyan, içerde ekonomik sıkıntı ve işsizlikle bunalan halkı, milliyetçilik duyguları ile bir arada tutmak için bu aptalca harekata kalkıştı.  Ama eminim beklemediği bir karşılık görünce şimdi pişman olmuştur! 

*

Öyle ki eşi Anna Agopyan, elinde keleşle poz vererek ve cepheye giderek askerlere moral vermeye çalışıyor. Öte yandan cepheden kaçan askerlere vur emri çıkartılmış; özellikle 55 yaşına kadar erkeklere yurt dışına çıkış yasağı getirilmiştir. Bu Ermenistan askerleri ve halktaki korku ve paniğin en güzel göstergesidir. Yine Paşiyan’ın gittikçe sertleşen tutumunu gösteriyor.  Bu Arada Ermenistan, Azerbaycan Resmi Kurumlarına siber saldırı düzenlemiş. Azerbaycan anında cevap vermiştir. Buna karşın Azerbaycan'da kısmi seferberlik ve savaş hali ilan edilmiş. Binlerce genç gönüllü Asker Alma Dairesi’ne ve cepheye koşmuş. Halk, kan vermek için kuyruklar oluşturmuştur. Türkiye ise TBMM ‘de grubu bulunan 4 parti, ‘Azerbaycan’ın yanındayız’ diye ortak bildiri yayınlamış. Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta Azerbaycan’ın her konuda yanındayız demiş. Bakanlar, parti sözcüleri benzer açıklamalar yapmış. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘tüm dünya büyükelçilerimiz, Azerbaycan büyükelçileri ile ortak hareket edecek’ demiş. Başta Ankara, İstanbul, Iğdır, Kırıkkale gibi şehirlerde Halk Azerbaycan'ın destek toplantıları yapmış. Ankara’da büyükelçiliğe İstanbul, Kars ve Iğdır'da konsolosluklara Azerbaycan için ‘savaşa hazırız!’ diye yüzlerce müracaat olmuş.  

Emekli bir özel kuvvet askeri olarak Azerbaycan için hiçbir talep olmadan ‘savaşmaya hazırım’ çağrıma yaklaşık 40 asker arkadaşım ‘beraberiz’ diye telefon açmıştır. Türkiye’deki kardeş Azerbaycan dernekleri, ortak destek açıklaması yapmış. Gelinen nokta da Ermenistan’ın bu kez ‘baltayı taşa vurduğu ve yıllardır işgal ettiği toprakların büyük kısmını kaybederek barışa zorlanacağı gözüküyor. Öyle ki Temmuz ayında anlaşma yaparak yardım İstediği PKK ve PYD’den geldiği söylenen 300 PKK’lı Suriye ve Lübnan’dan gelen paralı lejyonerler onu kurtaramayacak. Türkiye’de çok sevilen Milletvekili Ganire Paşayeva, ‘’Bugüne kadar ABD, RUSYA, FRANSA işgali Ermenistan’a baskı yapmadılar. Biz kendi topraklarımızı işgalden kurtarmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Aliyev ve Milli meclisimizin kararı budur, ölenler arasında Suriye ve Lübnan’dan gelen Ermeniler var. Bunlar nereden gelmiştir, bunları bütün dünyaya göstereceğiz. Artık kimse bize “Savaşı Durdurun” demesin. İşgalci Ermeniler’e çıkın desin’’ demiştir. Yine BM Güvenlik Konseyi, Karabağ için acil toplantı kararı almıştır. İlk günler sessiz kalan Putin iki tarafa, “Savaşa son verin” çağrısı yapmıştır. İran, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarının boşaltılmasından tarzı bir açıklama yapmıştır. Fakat ne Rusya ne de İran, Azerbaycan’ın büyük bir askeri başarı kazanmasını istemez. Bunu engellemek için de perde arkasından her oyunu yapacaklar. Öyle ki Suriye’den gelen PKK’lıların İran üzerinden geçtiği söyleniyor. Yine Rusya, Ermenistan, İran üzerinden silah mühimmat gönderiyor. Bu arada Ukrayna ve Pakistan, Azerbaycan’ın yanında olduklarını beyan etmişler.  

Türkiye’nin savaş başlamadan önce Azerbaycan’la yaptığı müşterek tatbikat çok iyi olmuştur. Türk silahlı insansız hava aracı ve insansız hava araçları, Azerbaycan ordusuna büyük destek sağlıyor. Ermeniler, kalleşçe sivil hedefleri vuruyor. Bu savaşta cephede kazanılan başarı çok önemli Azerbaycan ordusu bunu başaracak imkân ve kabiliyette. Bunun kadar önemli olan da diplomatik başarıdır. Yani haklı davanı her platformda Dünya’ya anlatmak. Öyle ki Tovuz Saldırısında ülkesini yeterince savunmayan evinden kalkıp toplantıya gelmeyen Dışişleri Bakanını, Aliyev fırçalayarak görevden aldı. Yeni Dışişleri Bakanı yeni ekibiyle Azerbaycan’ın bu haklı savaşını ve davasını savunuyor. Dünya’da güçlü bir Ermeni Diasporası var. Fakat Azerbaycan’ın da artık tüm Dünya’ da Diasporası güçlü sayılır. İki gardaş halk, iki gardaş devlet omuz omuza bu davayı savunacaklar. Azerbaycan İlk defa büyük bir şans yakaladı. Bunu iyi değerlendirip çok seri hareket ederek Topraklarını işgalden kurtaracaktır. Aliyev için de son şanstır. Azerbaycan ordusu en güçlü günlerini moral ve motivasyonunu yaşıyor. Hiçbir desteğe ihtiyacı yoktur. Yeter ki Siyasi irade dimdik dursun.  
*
Bir isteğim de dostlarımdan Azerbaycan değil? Azerbaycan’dır. Ayrıca Azeriler terimi yanlıştır. AZERBAYCAN MİLLETİ vardır. İki devlet BİR MİLLETİZ. TANRI TÜRK’E YAR OLSUN, TÜRK MİLLETİ VAR OLSUN.