Ulusal polis teşkilatı Başkanı Itaru Nakamura, 8 Temmuz’da gerçekleşen saldırının sorumluluğunu almak istediğini söyledi. Bir soruşturma, eski başbakanın nasıl korunduğu konusunda ciddi kusurlar olduğunu tespit etti.

Abe, Nara şehrinde bir siyasi kampanya etkinliğinde konuşurken vuruldu. 41 yaşındaki saldırgan, konuşma yaptığı sırada Abe'nin arkasından yürüyerek onu ev yapımı bir silahla vurdu. Yerel polis, Abe’ni güvenliğindeki "inkar edilemez" kusurları kabul etti.

Nakamura, istifasını açıklarken düzenlediği basın toplantısında, "Yeni güvenlik planımızı doğrulama sürecinde, güvenlik görevlerimizin yeni bir başlangıca ihtiyaç duyacağını anladık" dedi.

‘KURTULABİLİRDİ’

Saldırının görüntülerini inceleyen güvenlik uzmanları daha önce haber ajansı Reuters'e, korumaların Abe'yi koruyarak kurtarabileceğini veya kaçırılan ilk atış ile ikinci, ölümcül silah ateşi arasındaki 2.5 saniyede ateş hattından çekebileceğini söyledi. Polis, şüpheli Tetsuya Yamagami'nin olay yerinde tutuklandığını ve Abe'yi vurduğunu kabul ettiğini söyledi. (BBC)