AK Parti'nin yüksek enflasyonu düşürme vaadi her gün değişkenlik gösteriyor. TÜİK'in raporuna göre mart ayında yüzde 50,41 olarak belirlenen enflasyon oranı ENAG tarafından yüzde 112,51 olarak açıklanmıştı.

ERDOĞAN VE NEBATİ İLE ÇELİŞTİ

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada enflasyonun ne zaman tek haneye ineceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Elvan'ın sözleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin vaatleriyle çelişti.

Elvan, enflasyonun "2 yılda bir sürede" tek haneye inebileceği öngördüklerini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’yi dünyadan soyutlayamayız, dünyadaki gelişmeleri görmemiz gerekiyor. Son 5 yılda biz ne yaşadık? Pandemi dönemi, arkasından ne oldu? Tüm üretim ve tedarik zincirlerinde bozulma oldu, onun arkasından ne oldu? Gıda ve emtia fiyatlarında ciddi artış söz konusu oldu. Küresel ölçekte enflasyonda artış söz konusu oldu.

Türkiye petrol, doğalgaz ithal eden bir ülke. Siz hangi ürününüze bakacak olursanız olun. Hangi üretim alanına gidecekseniz tarımdan, sanayiye her alanda siz petrolü, doğal gazı kullanıyorsunuz. Fiyatlarının artması, sizin doğal gaz ve petrol ithalatçısı olmanız fiyatlara yansıyor.

Bir miktar doğalgaz ve petrolde düşüş söz konusu oldu. Bununla birlikte enflasyona yönelik tedbirler alınıyor. Bizim öngörümüz 2 yıl gibi bir süre içerisinde enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi.”

NE DEMİŞLERDİ?


Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu katıldığı açılış töreninde enflasyon için "Önümüzdeki yıl tamamen çözmüş olacağız" demişti. Bakan Nureddin Nebati ise 2023 seçimlerine tek haneli enflasyonla girileceğini savunmuştu.