Eurovision şarkı yarışmasına bu yıl 37 ülke katılacak. Finalde ise 26 ülke yarışacak. Britanya'daki final için geri sayım başladı. Yarı finaller 9 Mayıs ve 11 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Yarı finallerde 10'ar ülke finale kalacak.

İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya ve Almanya'nın elemesiz, geçen yılın kazananı Ukrayna'nın da finale doğrudan katılımıyla 13 Mayıs'ta 26 ülke yarışacak.

TÜRKİYE BU YIL DA YOK

2003 yılında yarışmada birinci olan Türkiye, 2012’den beri yarışmaya katılmıyor. 

Yarışmayı BBC yayınlayacak.

EN UCUZ BİLET 90 STERLİN

BBC Türkçe'nin derlemesine göre yarışmanın biletleri 7 Mart’ta satışa çıkar çıkmaz tükendi. 24 Nisan pazartesi günü ise bir miktar bilet daha satışa çıkarılacak. Biletler, yarı final gösterileri için 90 ile 290 sterlin arasında; büyük final için de 160 ile 380 sterlin arasında satışa çıkarıldı. Ön gösterim biletlerinin fiyatları ise 30 ile 280 sterlin olarak açıklandı.

Dünya çapında 160 milyondan fazla insanın 2023 finallerini TV’den izlemesi bekleniyor. Normalde finalin Ukrayna'da yapılması planlanıyordu ancak savaş nedeniyle organizasyon İngiltere'de yapılacak.

AVUSTURALYA VE İSRAİL DE KATILACAK

Eurovision, Avustralya’da oldukça popüler. 2015 senesinde 60’ncı yıl kutlamaları için de davet edildi. O yıldan bu yana da yarışmaya davet ediliyor. Tıpkı Avrupalı ülkeler gibi EBU’ya bir katılım ücreti ödüyor. Ancak kazanması durumunda sonraki final bir Avrupa ülkesinde olmak zorunda. İsrail de dahil, Avrupa dışındaki diğer ülkelerin de EBU üyesi oldukları için yarışmaya katılmalarına izin veriliyor.

ÜÇ ÜLKE GİRİŞ ÜCRETİNİ ÖDEYEMEDİ

37 ülkeden katılan yayıncıların her biri Avrupa Yayıncılar Birliği'ne (EBU) giriş ücreti ödüyor. Son yıllarda bu ücretlerin toplamı yaklaşık 5 milyon sterlin oldu. Bulgaristan, Kuzey Makdeonya ve Karadağ, ekonomik nedenlerden dolayı yarışmada yok.

Rusya, Ukrayna’nın işgali ardından yarışmadan ihraç edildi.

Yarışmaya katılan ülkeler şöyle:

Arnavutluk
Avustralya
Avusturya
Azerbaycan
Belçika
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Ermenistan
Estonya
Finlandiya
Gürcistan
Hırvatistan
Hollanda
İrlanda
İsrail
İsveç
İsviçre
İzlanda
Kıbrıs
Letonya
Litvanya
Malta
Moldova
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya
San Marino
Sırbistan
Slovenya
Yunanistan
Almanya
Birleşik Krallık
Fransa
İspanya
İtalya
Ukrayna

OYLAMA NASIL YAPILACAK

Yarı finaller halk oylamasıyla belirleniyor, ancak final daha karmaşık. 26 ülkeden birer temsilci, final performanslarını değerlendiren bir jüride bir araya geliyor. Jüri, belirlediği en iyi 10 performansa ise 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 ve 1 olmak üzere puan veriyor.

Jüri sonuçları her ülke tarafından gece içerisinde açıklanıyor. Daha sonra ise yarışan ülkelerin izleyicileri, yine aynı puanlama sistemine göre oy veriyor. Bu yıl ilk kez Avrupa dışından da oylar kabul edilecek. Dünya çapındaki oylamalar, bir ülke gibi birleştirilip sayılacak.

(Kısa Dalga)