Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklenmedik şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltti. Ekonomistlerin çoğunluğu, faiz oranının yüzde 45 seviyesinde sabit tutulmasını bekliyordu. Ancak, Banka aldığı kararda şubat ayındaki enflasyon artışının etkili olduğunu belirtirken, faiz artışına devam edileceğini öngördü.

Her artış kararı, kendini 'ekonomist' ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik bozulmaya rağmen faiz indirimi ve ‘Nas’ vurgusu hakkındaki açıklamalarını hatırlatıyor.

Erdoğan’ın düşük faiz ısrarı, ekonomi giderek bozulunca ve iktidar tehlikeye düşünce son buldu. Yeni dönemde hızlı faiz artışları peş peşe geldi. Erdoğan da faiz artışlarıyla ilgili açıklama yapmayı bıraktı; sadece enflasyonu düşüreceğini vaadediyor. Bu faiz artışlarının Erdoğan'ın izniyle yapıldığı sık sık dile getiriliyor.

'NEREDEN NEREYE' DEMİŞTİ

O dönemle başlayan faiz indirimine vurgu yapan Erdoğan, buradan kendinden önceki dönemi de eleştirerek şu tweet’i atmıştı: “Biz göreve geldiğimizde faiz oranı yüzde 47 idi. Nereden nereye geldiğimizi hep birlikte görüyoruz.”

Bugün artırılan faiz oranı (yüzde 50) Erdoğan’ın dikkat çektiği faiz oranını (yüzde 47) 3 puan geride bıraktı.