İngiliz Financial Times gazetesi, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından müdahaledeki gecikme ve yetersizliği ele alan bir analiz yayımladı.

Financial Times'ta yer alan analizde, ismi açıklanmayan AK Partili bir yetkili “Neden Japonya, Şili gibi deprem ülkelerinde böyle trajediler olmuyor? İnsanlar şimdi bu soruları soruyor ve sesleri yükselecek” dediği iddia edildi.

'ÖNLEMLERİ ALMAK BİZİM ELİMİZDE'

FT, “Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye Cumhurbaşkanı felaketle yüzleşiyor” başlıklı analizinde, en az 20 bin insanın yaşamını yitirmesi sebebiyle artan tepkileri aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü sırasında kentsel dönüşüm projelerini övdüğü konuşması hatırlatılan analizde Erdoğan’ın, “İnsanlar olarak afetleri engellemek bizim elimizde değil fakat yıkıcı etkiyi azaltacak önlemleri almak bizim elimizde” dediği de belirtildi.

Financial Times'a konuşan, deprem bölgesinde akrabalarını kaybettiği belirtilen bir AK Partili yetkilinin, “Neden Japonya, Şili gibi deprem ülkelerinde böyle trajediler olmuyor? İnsanlar şimdi bu soruları soruyor ve sesleri yükselecek” sözleri aktarıldı.

Analizde ayrıca, "Bazı AK Partili yetkililer, hükümetin Türkiye’yi korumaktaki başarısızlıklarına tepki gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

'GEÇMİŞ KRİZLERİ LEHİNE ÇEVİRMİŞTİ'

Analizde son olarak şu ifadeler yer aldı:

“Erdoğan, şu an hükümetinin depremin vurduğu yerlere yardım sağlamakta gecikmesi ve Türkiye’nin depreme hazırlıksız olduğuna dair eleştiriyle karşı karşıya. Felaket, 2000 yılı sonrası iktidara gelen Erdoğan’ın en zorlu yeniden seçim kampanyalarından birinde olduğu zamanda gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmiş krizleri kendi avantajına çevirmişti. Ancak siyaset bilimciler bu felaketin Erdoğan’ın kontrolü dışında olabileceğini söylüyor.”