Brezilyalı Senatör Marcos do Val, "Brezilya'yı kurtarma" planını görüşmek üzere 9 Aralık'ta dönemin cumhurbaşkanı ile bir kongre üyesi olan Daniel Silveira tarafından bir toplantıya davet edildiğini iddia etti.

SES KAYITLARIYLA GÖREVDEN ALMA PLANI

Toplantıda Silveira'nın Do Val'den ülkenin en yüksek seçim otoritesi olan Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'i kaydedilecek telefon görüşmesinde uzlaşmacı yorumlar yapmaya ikna etmesini istediği iddia edildi. 

Do Val, kaydın daha sonra De Moraes'i tutuklatmak ve Luiz Inacio Lula da Silva'nın 1 Ocak'ta cumhurbaşkanlığını devralmasını engellemek için kullanılacağını iddia etti. Komploya katılmayı reddettiğini belirten Do Val, Silveira komployu hazırlarken Bolsonaro'nun "sessizce oturduğunu" söyledi.

Brezilya’da şok etkisi yaratan iddialar, Silveira'nın Rio de Janeiro eyaletinde De Moraes'in emriyle tutuklanması ve görev süresinin bir gün önce sona ermesiyle milletvekili dokunulmazlığını kaybetmesi üzerine geldi.

KANITLAR ARTIYOR

De Moraes, sıkı bir Bolsonaro destekçisi olan ve daha önce seçim görevlilerini tehdit etmekten tutuklanan Silveira'yı mahkeme kararlarına uymamak ve yargıya "saygısızlık etmekle" suçluyor.

Reuters'in bildirdiğine göre, De Moraes, Do Val'a eski cumhurbaşkanının demokrasiyi yıkmaya çalıştığı iddiasıyla ilgili soruşturmanın bir parçası olarak ifade vermesini emretti. Do Val'in iddiaları, Bolsonaro'nun Lula'nın az bir farkla kazandığı son seçimlerin sonuçlarını bozmaya çalıştığını öne süren, giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor. Bolsonaro hala resmi olarak kabul etmiş değil.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER