Aylardır devam eden emeklilik reformuna yönelik protesto ve grevlerle mücadele eden Fransa’da yetkililer, düzenlemenin meclisin onayı olmadan hayata geçirilme kararının ardından üst düzey önlemler almaya başladı.

‘YABANCILAR ŞİDDETİ KIŞKIRTMAYA GELECEK’

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 13 bin kişilik konuşlandırmayı duyururken, "Hizmetlerimiz, kamu düzeninde önemli bir aksama olacağını tahmin ediyor" dedi ve "bazıları yurt dışından gelen binden fazla radikal aktivistin Paris, Nantes veya Rennes'teki protestolara katılabileceği" uyarısında bulundu.

Darmanin, bu "radikal aktivistlerin" çoğunlukla polis tarafından tanınan solcular ve anarşistler olduğunu söyleyerek "Hedefleri cumhuriyetçi kurumlarımızı istikrarsızlaştırmak ve Fransa'ya kan ve ateş yağdırmak" ifadelerini kullandı.

POLİS MÜDAHALESİNE ELEŞTİRİLER

Fransa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu ayın başlarında çoğu işçi için emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran bir yasa tasarısını geçirmek için parlamentoyu baypas etmesinden bu yana sürekli protesto ve ayaklanmalarla sarsıldı. Geçen perşembe günü bir milyondan fazla gösterici sokaklara döküldü ve yüzlerce kişi tutuklandı. 

Avrupa Konseyi, hükümeti protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçlarken, Fransa'nın Ulusal İnsan Hakları Danışma Komisyonu geçen hafta polisi yüzlerce göstericiyi sebepsiz yere tutuklamakla suçlayan bir rapor yayınladı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER