Fransa’da sinema eğitiminin masaya yatırıldığı kitap Fransa’da sinema eğitimi bu kitapta masaya yatırıldı; “Sinematografique Fransa”

Doç. Dr. Serhat Yetimova’nın Fransa’da olduğu dönemde araştırma ve gözlemlerine dayanan “Sinematografique Fransa; Fransa’da sinema eğitiminin kültürel ve yenilikçi boyutları üzerine bir gazetecilik araştırması” isimli kitap Hiper Yayın etiketiyle e-kitap olarak yayınlandı.

Kitapta okurlar Fransa’da sinema eğitiminin kurumsal ve kültürel boyutları hakkında yazarın gözlemlerini, notlarını ve alandan uzmanlarla yaptığı derinlemesine görüşmeleri bulacak. Yazarın çalışması 2019 yılında Paris’teki Sorbonne Nouvelle III Üniversitesi Sinema bölümünün daveti ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği’nin verdiği doktora sonrası araştırma burs desteği sonucunda yazıldı. Yetimova, kitabın yazılma amacını“Fransız sinemasını Türkiye’de tanıtmak olduğu kadar Fransa’da sinema okumak isteyen kişilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda da rehber bilgiler sunmaktı” diye açıklıyor. Diğer taraftan kitap, Türkiye’nin Fransa’daki eğitim ve kültür sistematiğine ulaşabilmesi için nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda da bir aydınlatma içermekte.

Doç. Dr. Serhat Yetimova

Üç bölüm şeklinde hazırlanan kitabın ilk bölümü katılım gösterilen etkinliklere dair etnografik gözlemlerden, ikinci bölümü alanında uzman kişilerle yapılan röportajlardan, son bölümü de Fransız sinemasına dair panoramik bir değerlendirmeden oluşmakta. Fransız sineması Türkiye’de çok tanınan bir sinema alanı fakat Fransız eğitim sistemi ve bunun içinde sinema eğitimi konusunda hatırı sayılır bir literatürün henüz oluşmadığı görülüyor. Bu bakımdan çalışma Türkiye’de alanında öncü bir niteliğe sahip. Fransız sinemasının sahip olduğu estetik, anlatı ve endüstriyel başarının arka planında nasıl bir eğitim ve kültürlenme sürecinin de işlediğinin öğrenilmesi okur nezdinde bütüncül bir bakış açısı kazanmaya yardımcı olacak. Kitabı özgün kılan bir diğer taraf da kitabın bu araştırma projesine özgü açılan Youtube kanalı (Sinematik Yolculuklar*). Bu bağlamda kitap ve kanalın birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Okurlar, yapılan röportajları Youtube kanalında orijinal dillerinde izleyebilecekken Türkçe deşifrelerini ise sadece kitapta bulabilecekler. Diğer taraftan ziyaret edilen kurumlara ve katılım gösterilen etkinliklere dair zengin görsel-işitsel içerikler de Youtube kanalına yüklenen röportaj videolarının içeresine serpiştirilmiş durumda. Youtube kanalına yüklenen kimi röportajda geçen kurum, konu başlığı ve dijital uygulamaların açıklamaları da aynı şekilde kitapta yer alıyor. Bu yönleriyle kitap dijital kaynaklarla entegre şekilde hibrid bir özellik gösteriyor; diğer bir değişle ikisinin birbirini tamamlaması bakımından kitap ve dijital kanalın eş zamanlı takip edilmesi gerekiyor.

*https://www.youtube.com/channel/UC7z1qMnK9ussWOJ10SmYVpw