İşçi sendikaları ve gençlik örgütleri, 7 Mart'ta yapılması planlanan bir sonraki protestoda "Fransa'yı durma noktasına getirme" sözü verirken, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu senatoda hükümet yetkilileri için görüşmelerin daha sorunsuz geçmesi bekleniyor. 

‘DEĞİŞİKLER YAPTIKTAN SONRA OLABİLİR’

Cumhuriyetçilerin lideri olan Bruno Retailleau, Le Parisien gazetesine verdiği yakın tarihli bir röportajda, "değişiklikler yaptıktan sonra" yasa tasarısı için "oy vermek istiyoruz" dedi.

Muhafazakar senatörler, çalışan annelere yüzde 5 emeklilik ikramiyesi verilmesi için bir değişiklik öneriyor. Hükümet yetkilileri, böyle bir maddenin dahil edilmesi konusunda tartışmaya açık olduklarını söyledi. Cumhuriyetçi senatörler, şirketleri daha az vergi ödemeleri karşılığında yaşlı işçileri emekliliğe yakın tutmaya veya işe almaya teşvik etmek için özel bir sözleşme oluşturulmasını da destekliyor.

MUHALEFETİN DESTEĞİ ŞART

Görüşmeler önümüzdeki hafta sonuna kadar sürmesi planlanırken, tasarı senato tarafından onaylanırsa, ülkenin yasama sürecinde ilerlemeye devam edecek. Parlamentonun her iki meclisinden milletvekillerinden oluşan bir komite, metnin ortak bir versiyonu üzerinde potansiyel bir anlaşma arayacak ve ay sonuna kadar meclisin ve ardından senatonun onayına sunulacak.

Macron'un merkezci ittifakı, mecliste en fazla sandalyeye sahipti, ancak geçen yılki seçimlerde çoğunluğu kaybetti. Bu nedenle, yasa tasarısını geçirebilmek için muhalefetin desteğine ihtiyacı var. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER