Şirkete bağlı ekiplerin, derenin üzerine kaçak köprü yaptığı ortaya çıktı. Bölgede tutanak tutan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri, 4 Ocak’a kadar köprünün yıkılmasını istedi.

İMARA AÇILMIŞTI

Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan krediye karşılık aldığı Kemer Country’de tepkilere rağmen inşaat sürerken çalışmalar kapsamında derenin üzeri kapatılarak köprü yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıtaları tutanak tutarak 4 Ocak’a kadar köprünün yıkılmasını istedi. Halk TV'nin haberine göre Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirmişti. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmıştı. 

BAKANLIĞA AKTARILDI

Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açmıştı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar vermişti. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak planları tekrar askıya çıkarmıştı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açmıştı.
Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredilmişti. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış olmuştu. Bakanlık 1 Temmuz’da söz konusu alanda imar uygulaması yapmıştı.

YAZIŞMALAR ORTAYA ÇIKTI

En son 'silüet onayı' sürecine ilişkin İBB ile AK Parti’li Eyüpsultan Belediyesi arasındaki yazışmalar ortaya çıkmış. İBB yetkilileri 'silüet onayı' alınmadığına dikkat çekerek inşaat çalışmalarının durdurulmasını istemişti. İlçe belediyesi ise ruhsatların mevzuata uygun verildiğini belirtmişti.

YIKIMI ZABITALAR YAPABİLİR

İBB zabıtaları 19 Aralık’ta Kemerköy Sitesi’ne giderek yaptıkları incelemede site arkasında Göktürk Bağ deresi kısmında kalan yerde köprü imalatı çalışmaları tespit etti.
Zabıtalar tuttukları tutanakta taşkın koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasına yönelik genelgeyi anımsatarak derelerin üzerlerinin kesinlikle kapatılamayacağını ve dere yataklarında gerçekleşecek her türlü imalatın DSİ onaylı bir projeye dayandırılması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda zabıtalar köprünün 4 Ocak 2023 tarihine kadar yıkılmasını istedi. Zabıtalar aksi takdirde yıkım işleminin kendileri tarafından yapılacağını da bildirdi.