Ankara Garı'nda, 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili dosyası ana davadan ayrılan tek tutuklu sanık Erman Ekici ile 16 firarinin yargılamasına Ankara Adliyesi’nde devam edildi.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 16’ncı duruşmaya katliamda vefat edenlerin yakınları ve yaralananların yanı sıra kitle ve meslek örgütü temsilcileri de katılım sağladı.

16 firari sanık ile insanlığa karşı suçtan yargılanan, davadaki tek tutuklu sanık olan Erman Ekici duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) sistemiyle bağlandı.

KASIM GÜLER: İLHAMİ BALI’YI CEZAEVİNDEN TANIRIM

Önceki celsede IŞİD’in sözde Türkiye emiri Kasım Güler’in davada tanık olarak dinlenmesine karar verilmişti. Farklı dosya kapsamında Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güler, SEGBİS sistemiyle duruşmada ifade verdi.

Mahkeme başkanının IŞİD üyesi bazı isimleri sorduğu Güler, IŞİD’in sınır emiri İlhami Balı’yı Adana Cezaevi’nde birlikte tutuklu kaldığı dönemden tanıdığını söyledi.

Güler, Gaziantep'te 2014 yılında 2 örgüt militanıyla gözaltına alınan IŞİD'ın infazcısı Ahmet Güneş’i de tanıdığını ifade etti.

‘MİT’TE 80 GÜN KALDIM, HER ŞEYİ KABUL ETTİM’

IŞİD’e 2014 yılının sonlarına doğru Suriye’ye giderek katıldığını ifade eden Güler, 2015 yılının haziran ayında da yaralanarak hastanede üç ay yattığını söyledi. Güler, “Kırmızı bültenle arandığım dönemde MİT beni operasyonla aldı. MİT’te 80 gün kaldım. Her şeyi kabul ettim” dedi.

GÜLER’İN İFADESİ SEGBİS SİSTEMİNDE YAŞANAN SES PROBLEMİ NEDENİYLE SONLANDIRILDI

Kasım Güler’in ifadesi sırasında SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) sisteminde yaşanan ses problemi nedeniyle tanığın daha fazla dinlenmemesi gerektiğine karar verildi. Mahkeme Güler’in bir sonraki celse duruşmada hazır olmasına hükmetti.

‘ANKARA GAR KATLİAMI YAŞANDIĞI DÖNEMDE CEZAEVİNDEYDİM’

IŞİD’ten dosyası olan Gökhan Karademir de SEGBİS sistemi aracılığıyla duruşmada tanık olarak dinlendi. Katliamın yaşandığı dönemde adli bir olay nedeniyle cezaevinde olduğunu ifade eden Karademir, katliam hakkında bir bilgisi olmadığını, olayı cezaevindeki televizyondan öğrendiğini söyledi.

‘SURİYE’YE GEÇMEDEN ÇEŞİTLİ EĞİTİMLER ALDIK’

Suriye’ye 2011 yılında yardım için geçtiğini ve altı ay kaldığını belirten Karademir, dönme sebebini “Aklıma yatmadı, geri döndüm” sözleriyle açıkladı.

Suriye’ye geçmeden önce Antep’te bulunan Genç Ensar Derneği’nde çeşitli eğitimler aldıklarını belirten Karademir, hazır olanların da Suriye’ye gönderildiğini kaydetti.

‘SURİYE’YE GEÇİŞLERDE KİMSE BİZE NESİN, KİMSİN DİYE SORMADI’

10 Ekim Katliamı Avukat Komisyonu üyesi Avukat Eylem Sarıoğlu, söz alarak tanık Karademir’e sorular sordu. Sarıoğlu’nun “2011 yılında Suriye’ye gitmeye nasıl karar verdiniz?” sorusuna Karademir, “Gaziantep’te bulunan Genç Ensar Derneği’nde bize dersler veriliyordu. Fıkıh, Kuran-ı Kerim dersleri alıyorduk. Hazır olanları da gönderiyorlardı” şeklinde cevap verdi.

Karademir, “Suriye’ye geçişler kolay oluyor muydu?”, “Orada nerede kaldınız?” sorularını ise şu şekilde yanıtladı:

“Suriye’de Alye kasabasında kaldık. Buradan Yunus Durmaz, İlyas Aydın, Nusret Yılmaz sorumluydu. Ahmet Güneş bize Fıkıh dersi, Kuran-ı Kerim dersi, peygamberin hayatı sohbeti dersleri veriyordu. Geçişlerde bize kimsin, nesin diye soran olmadı.”

‘BENİ HEDEF GÖSTERDİNİZ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM’

Duruşmada tanık olarak dinlenen Gökhan Karademir, mahkeme başkanına yönelik, “Adresimi, telefonumu verdiniz, beni hedef gösterdiniz. Benim siyasi çevrem var. Ben bugün suç duyurusunda bulunacağım” ifadelerini kullandı. 

IŞİD LİDERİ KUREYŞİ İLE İLGİLİ İÇİŞLERİ’NDEN BİLGİ İSTENİLMESİ TALEBİ

Duruşmada tanık ifadelerinin ardından müşteki avukatları beyanlarda bulundu. Avukat Gülşen Kaya, İstanbul’da yakalandığı iddia edilen IŞİD lideri Ebu Hasan el-Kureyşi ile ilgili İçişleri Bakanlığı’na yazı yazılarak bilgi istenilmesini talep etti.

‘DOSYADA 330 TALEBİMİZDEN 178’İ REDDEDİLDİ’

Kaya’nın ardından söz alan Avukat İlke Işık da dosya kapsamında bugüne kadar mahkemeden 330 talepte bulunduklarını hatırlattı.

Taleplerden 178 tanesinin reddedildiğini, 152’sinin ise kabul edildiğini belirten Işık, kabul edilen taleplerin büyük çoğunluğunun basit işlemlerle ilgili talepler olduğunu, reddedilen taleplerinin ise dosyanın esasıyla ilgili olduğunu belirtti. 

DAVUTOĞLU İLE KILIÇDAROĞLU’NUN DİNLENMESİ TALEBİ

Duruşmada Ankara patlaması sonrasında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen, CHP liderinin “Anlatsaydım Davutoğlu çok zor durumda kalırdı. İsterse anlatabilirim” dediği konuşmaya dikkat çekildi. Avukat Işık, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkeme tarafından dinlenilmesine talep etti.

10 Ekim Katliamı'ndan yaralı kurtulan Mustafa Çeker de aynı talepte bulundu. Avukatların beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi.