104 emekli amiralın imzasının bulunduğu açıklamanın ardından Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alındı.

Bildirinin altından gözaltına alınan 10 emekli amiralle ilgili son durumu avukatları Şule Nazlıoğlu anlattı. Nazlıoğlu metnin bir bildiri değil, açıklama olduğunu ve herhangi bir suç unsuru içermediğini söyledi.

Emekli amiraller hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 316/1 maddesinde yazılı "Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan re'sen soruşturma açıldığını belirten Avukat Nazlıoğlu ifade alma işleminin ise henüz başlamadığını bildirdi.

Nazlıoğlu, polis ifadesinin yarın sabah başlayarak tüm gün süreceğini ve Perşembe sabahı itibariyle de savcılık karşısına çıkacaklarını belirtti.

104 emekli amirallin imzaladığı açıklama metnini emekli Amiral Ergün Mengi'nin hazırladığı iddia edilmişti.

Ancak Avukat Nazlıoğlu bu iddiaların gerçek olmadığını söyledi.

Nazlıoğlu açıklama metni için ise "Bu bir bildiri değil, açıklama. İçeriğinde hiçbir suç unsuru içermeyen sıradan bir açıklama yüzünden sabahın köründe gözaltına alınarak 4 gün gözaltı süresi verilmesi adil yargılanma hakkının çok açık çiğnenmesi demektir" dedi.

Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz tarafından yürütülüyor.

İktidara yakın gazetecilerin bildirdiğine göre ise açıklamada imzası olan emekli amirallere; bildirinin hazırlanma sürecinden, yayınlanan son içeriğinden, yayınlanacağı tarih ve saatten haberdar olup olmadıklarının sorulacak.