Sultan 2. Abdülhamid’in 5’inci kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu'nun internet sitesinde yayımlanan tanıtımlar Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından incelemeye alındı.

Kurul, Osmanoğlu'nun internet sitesinde yer alan söz konusu "Harrem Kudret Narlı Aynısefalı Macun", "Harrem Acıbadem Macunu" ve "Harrem Çam Kozalak Macunu" isimli ürün tanıtımlarında, "Bağışıklığı güçlendirir. Mide rahatsızlığını giderir", "Diyet ve spor yapanlar içinde ideal bir besindir" ve "Öksürük, nefes darlığı, astım, bronşit gibi hastalıkları yatıştırmaya yardımcı olur" şeklinde ifadelere yer verildiğini tespit etti.


Osmanoğlu'nun sitesinde yer alan söz konusu tanıtımlar...

'TIBBİ ÜRÜN' GİBİ TANITIM OLDUĞU BELİRLENDİ

İnceleme sonucunda, 'kullanım adı belirten ve bilimsel olarak ispata muhtaç ifadeler kullanılarak mevzuatta izin verilen sağlık beyanlarının dışına çıkan tüketicileri yanıltıcı sağlık beyanlarına yer verildiği, böylelikle söz konusu ürünlerin insan fizyolojisine ve metabolizmasına etki eden bir “tıbbi ürün” gibi tanıtıldığı belirlendi. Anılan ürünlerin söz konusu tanıtımlarda belirtilen iddiaları kanıtlayabilir nitelikte olsa dahi bu durumda "gıda takviyesi" kapsamında değil, “beşeri tıbbi ürün” veya “ilaç” kapsamında ruhsatlandırılması gerektiğini hatırlatan kurul, “beşeri tıbbi ürün” veya “ilaç” kapsamında değerlendirilmesi gereken ürünlerin reklamının yapılmasının ise mevzuata uygun olmadığı" değerlendirmesinde bulundu.

BİRÇOK MADDEYE AYKIRILIK

Sitedeki tanıtımların, "Sağlık Beyanları ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkında Yönetmelik", "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu", "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği", "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği" ve "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" maddeler hükümlerine aykırı olduğu kararlaştırıldı.

REKLAMLARI DURDURMA CEZASI

Buna göre kurul tarafından, Nilhan Sultan İç ve Dış Ticaret'e, anılan reklamları durdurma cezası verildi.

'YARIŞMA PROGRAMINDAKİ PARAYLA AÇTI' İDDİASI

Nilhan Osmanoğlu, TRT’de yayımlanan “Payitaht Abdülhamid” dizisiyle 2. Abdülhamid'e olan ilginin arttığı dönemde açtığı sitede, yüzük, “hanedan kokuları”, börk, “hanımefendi takıları”, “2. Abdülhamid Han fincan replikası”, kıyafetler gibi çeşitli ürünleri satıyor. Öte yandan Osmanoğlu'nun siteyi katıldığı 'Kim Milyoner Olmak İster' yarışmasında kazandığı 60 bin lira ile açtığı iddia ediliyor...

'HAYALİ VAKIF' KURDU

Osmanoğlu'nun e-ticaret yaptığı sitesinden daha önce de 'hayali vakıf' kurduğu da ortaya çıktı. Nilhan Sultan Enderun Eğitim ve Araştırma Derneği ismi verilen derneğin İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nda herhangi bir kaydı olmadığı belirlenmiş ancak haber Sözcü'de yer aldıktan sonra kaldırdığı öğrenildi. 


© Sözcü | Nihal Osmanoğlu'nun sitesi...