Son yirmi yılda kadın haklarında zor kazanılan kazanımlar hızla tersine döndü ve uluslararası hak uzmanları ve işçi örgütlerinin bu haftaki raporları, kadın istihdamı ve kamusal alana erişim konusunda kasvetli bir tablo çizdi. Ekonomik kriz tüm ülkeyi vuruyor olsa da, bazı kurumlar önümüzdeki aylarda neredeyse tüm nüfusu yoksulluk içinde bırakacağını tahmin ediyor, bu etki orantısız bir şekilde en çok kadınlar tarafından hissediliyor.

ERKEKLERİN NEREDEYSE 3 KATI

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Afganistan Kıdemli Koordinatörü Ramin Behzad, "Afganistan'daki kriz, kadın işçiler için zaten zorlu bir durumu daha da kötüleştirdi. Önemli sektörlerdeki çalışmalar kurudu ve bazı ekonomik alanlarda kadınların katılımına yeni getirilen kısıtlamalar da evleri vuruyor" dedi. Yeni yayınlanan bir ILO raporuna göre, Afgan kadın istihdam seviyeleri 2021'in üçüncü çeyreğinde tahminen yüzde 16 düştü, erkekler için bu oran yüzde 6

‘TALİBAN GELDİĞİNDEN BERİ HİÇ GELİRİMİZ YOK’

Sadece bir isim veren Afganistan vatandaşı Lailuma, "Çoğunlukla ailelerimiz güvenliğimiz için endişeleniyor. Eve zamanında gelmeyince bizi defalarca arıyorlar ama çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü ekonomik sorunlarımız var" dedi. Başka bir işçi olan Saleha, şimdi tüm ailesinin geçimini sağlıyor. Saleha, "Aylık gelirim binn Afgan (10 dolar) civarında ve ailemde çalışan tek kişi benim. Ne yazık ki, Taliban iktidara geldiğinden beri neredeyse hiç gelirimiz yok” dedi.