İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (ANSİAD) iftar yemeğine katıldı. İftar programında İYİ Parti Antalya milletvekilleri Hasan Subaşı, Feridun Bahşi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, ANSİAD Başkanı Akın Akay Akıncı, ilçe belediye başkanları, çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticisi ve iş dünyasından çok sayıda isim yer aldı.

Akşener, "Sonra yaptığı açıklamalarda da Millet İttifakı’nın dışına çıkan bir durumu yok. Parlamenter sistem artı Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda herhangi bir farklılık yok. Bildiğim budur, bunu anlattım" dedi.


Babacan

BABACAN’IN AÇIKLAMALARI SORULDU

Toplantının soru cevap bölümünde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın son dönemde yaptığı açıklamalarla ilgili soru üzerine Akşener, şöyle konuştu:

İki kanun var, birincisi 2017’de referandumla beraber ortaya çıkan bir seçim sistemi, yani kabul edilen partili Cumhurbaşkanlığı sisteminden bir kanun var.

Orada ittifaklar var. İttifakın içinde partiler var, ister kendi logosuyla giriyor, ister bir başka partinin listesinden giriyor. Onu somutlaştırayım.

Saadet Partisi hem logosuyla girdi, hem de CHP listesinde. DP bizim listemizden girdi, logosuyla girmedi. Biz görünürde orada 3 parti logosuyla, o bizim Millet İttifakı’nın sistemi içinde 24 Haziran’da seçime gittik. MHP ve Cumhur İttifakı ise AK Parti ayrı ayrı girdi. BBP de AK Parti’nin listesinden girdi.

Burada şöyle bir durum vardı, seçim sonrasında örnek vereyim nasıl olduğunu. Artık oylar birbirine eklendi, örneğin bizim partimiz, SP ve CHP’nin oylarının eklenmesiyle 4 ekstra milletvekili kazandık.

Buna karşılık SP ve bizim oylarımızın yetmeyip CHP’nin biraz daha farklı oy aldığı yerlerde birleştirilen bu oy miktarları 21 milletvekilini CHP’ye ekstra kattı. Yani 21 artı 4, 25 vekil meclise fazladan getirdi. Bu değiştirilmeden önceki seçim kanunuyla ilgili pratik.

Bu arada yeni bir yasa geçti, kimsenin kimseye oyunun faydası yok. Ya tek listeden gireceksiniz, partiler birbirinin listesinden girecek, ya da ayrı ayrı girecek. Ayrı ayrı girdiği zaman Millet İttifakının içinde de olsa veya Cumhur İttifakının içinde de olsa oylarınız kendi sayılacak. Dolayısıyla kasımda seçime gidilirse eski seçim kanunuyla gidilecek, onun için bu pilav çok su kaldırır.

Buna karşılık haziranda seçime gidilirse yeni geçen seçim kanunu geçer. Sayın Babacan’ın sonraki açıklamalarına baktığımız zaman partisinin kendi logosuyla seçime girmesi demek, bir de bu arada yüzde 3’e indi. Yüzde 3 oranında oy aldığınız zaman devlet yardımı gelecek. 

Devlet yardımını alabilmek içinde logonuzla seçime girmek durumundasınız, yüzde 3 civarında oy aldığınızda size devlet yardım yapıyor. Bu çerçeve içerisinde kendisiyle görüşmedim. Nedir, ne değildir bu manada bilmiyorum ama bu seçim yasasına dair yapılmış bir açıklama diye düşünüyorum.

Sonra yaptığı açıklamalarda da Millet İttifakı’nın dışına çıkan bir durumu yok. Parlamenter sistem artı Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda herhangi bir farklılık yok. Bildiğim budur, bunu anlattım.