Milliyetçi Hareket Partisi yaşanan Andımız tartışmalarının iki parti arasında bir çatlak oluşturmadığını vurguluyor.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre;  MHP’nin 'Andımız' ile ilgili tavrını partinin lideri Bahçeli’nin hem kurultay öncesinde hem de kurultayda yaptığı değerlendirmelerle altını kalın çizgilerle çizdiğine dikkat çekilirken, partide, AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı’nda, Türkiye’nin bekası için yan yana bulunan ve bu noktada içlerinde uzlaşı barındıran bir yapıyı temsil ediyor.

AK Parti lideri Erdoğan’ın değerlendirmeleri de ittifak için bir risk taşımaz. Çünkü Erdoğan da MHP’nin bu konudaki tutumunun çok net olduğunu biliyor. Öte yandan her ne kadar iki parti ittifak çatısı altında bir arada bulunsa da aslında parti tüzüğü, programı açısından iki farklı parti. Elbette bu noktada görüş ayrılıkları olabilir. Ama ittifakın ana çatısını görüş ayrılıkları değil, ortaklıklar ve Türkiye’nin geleceği, bekası belirler” değerlendirmesi yapılıyor. MHP’nin bu nedenle Andımız kararına ilişkin iktidar cephesinden gelen açıklamaların “parti içi bir mesele olarak değerlendirilmesi” gerektiğine işaret ediliyor. 

"MHP GERİ ADIM ATMAZ"

Andımız ile ilgili AK Parti’de de “MHP, Andımız ile ilgili geri adım atmaz” değerlendirmesi yapılıyor. Ancak burada AK Parti’nin “parti politikası” örnek olarak gösteriliyor. AK Parti’nin “partide tüm yurttaşları kapsayacak bir parti olmak istediği, bu nedenle bugüne kadar HDP’den başka kendisine seçenek bırakılmayan Kürt kökenli seçmene de AK Parti’nin politikalarının iyi anlatılması gerektiğine” işaret ediliyor.

AK Parti’nin, 2023’e giderkenki tavrının da “MHP’nin dile getirdiği gibi Türkiye’nin geleceği ve bekası için bir, parti içi siyaset anlamında iki ayrı parti vurgusunun olduğu” belirtiliyor. Bu nedenle her iki partinin de “inandığı doğruları istediği şekilde söyleyebileceğine, ittifakın bu amaçla kurulduğu” vurgulanıyor.