3. asgari ücret toplantısı sona erdi. Patron sendikası TİSK asgari ücretin 3100 TL olmasını isterken, yetkili işçi sendikası TÜRK-İŞ 3900 TL talebinde bulundu. Asgari ücretin belirlenmesi 4. toplantıya kaldı.

2022 yılı için asgari ücret görüşmeleri, Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber gelen zamların gölgesinde devam ediyor. Bugün gerçekleştirilen üçüncü toplantı sonrası işçi ve işveren temsilcileri açıklama yaptı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türk-İş'in en az 3900, TİSK'in 3100 lira önerdiğini açıkladı. Dördüncü toplantı için de bir takvim belirlenmediğini söyledi.

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, işveren kesimiyle yaşanan anlaşmazlığı "Çalışanların refah seviyesinin artacağı bir seviye maalesef henüz bulamadık. Erken bitiririz gibi düşünmüştük ama şu anda böyle bir konumda olmadığımız da ortaya çıkmış oldu" sözleriyle anlattı.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç'sa topu Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon verilerine atarak "Farklı enflasyon rakamları açıklayan kuruluşlar var ama biz TÜİK'in resmi rakamlarını esas alıyoruz" dedi. 

Asgari ücrette ilk teklifler belli oldu - Haberler - Diriliş Postası

© Twitter

RESMİ RAKAMLAR, HİSSEDİLEN ENFLASYONLA UYUŞMUYOR

Kamuoyunda 'gerçekçi olmadığı' gerekçesiyle tartışılan 'resmi enflasyon' kasım ayında yüzde 3,51 artarken, yıllık bazda yüzde 21,31 olmuştu. Ancak vatandaşlar, hissedilen enflasyonun kat be kat fazla olduğunu belirtiyor. 

Nitekim yoksulluk sınırı, DİSK ve TÜRK-İş'in verilerine göre 10 bin liranın üzerinde. Uzmanlar, asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiği konusunda hemfikir. 

'AÇIKLANAN RAKAM 4080 YA DA 4090 LİRA OLABİLİR'

Milyonlarca kişinin beklediği rakamla ilgili Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, açıklamalar öncesi canlı yayında 'edindiği bilgileri' paylaştı. "3900- 3950 TL arasında mutabakat sağlanmış. Açıklanan rakam 4.070 ya da 4.090 lira olabilir" dedi.

Kulislerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Asgari ücret 4000 liranın altında kalmasın" dediği ileri sürülüyordu.