Erdoğan, "İsrail ile ilişkilerde atılan adımların Filistin meselesinin çözülmesine ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Türkiye-Filistin ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik atabileceğimiz adımları ele aldık. Filistin halkının refah ve kalkınmasına desteğimizi teyit ettik. Ülkemizin ve halkımızın gönlünde Filistin'in yeri vardır. Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz.

İsrail'in saldırıları ile Gazze'de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin tepkimizi açık ve net ortaya koyduk. İki yaralı Filistinliyi Ankara Şehir Hastanesi'ne aldık. Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesiyle gerçekleştirilen eylemleri kabul etmiyoruz. Beklentilerimizi İsrailli mutaplarımıza en açık şekilde ve doğrudan aktardık. 

İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar, Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine bu adımların Filistin meselesinin çözülmesine ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de söylüyor."

DEVLET TÖRENİ İLE KARŞILANDI

Mahmud Abbas'ın bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı Saray'ın ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Mahmud Abbas'ın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı, "Merhaba asker" diyerek Türkçe selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Abbas, merdivenlerde Türkiye ve Filistin bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

BAKANLAR HAZIR BULUNDU

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Abbas, ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas onuruna resmi akşam yemeği verecek.

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Ankara Valisi Vasip Şahin de hazır bulundu.